Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи снощи състава на новия кабинет, който той ще ръководи лично.

Ердоган ще има правомощия да назначава и освобождава министрите

Снимка: БТА

Това е един от най-важните елементи на новата система на държавно управление. Ердоган ще има правомощия да назначава и освобождава министрите.

За пръв път Турция ще има и вицепрезидент. Ердоган назначи за свой единствен заместник Фуат Октай. Докато страната бе парламентарна република, такъв пост не съществуваше.

За пръв път Турция ще има вицепрезидент. Той се казва Фуат Октай - инженер по образование, специализирал в САЩ

Снимка: БТА

Октай бе съветник в канцеларията на премиера - пост, който бе премахнат с промените в конституцията, отбелязва ДПА.

Новият кабинет ще бъде от 16 министри вместо досегашните 23. Ердоган запазва само четирима от предишните министри. Закрива се министерството по европейските въпроси. В новия кабинет ще има две жени.

Министрите ще положат клетва днес

Снимка: БТА

Ердоган се раздели с дългогодишни знакови министри - бившия вицепремиер и финансов министър Мехмет Шимшек, с икономическия министър Нихат Зейбекчи и транспортния министър Лютфи Елван.

Трима министри запазват постовете си - Мевлют Чавушоглу като министър на външните работи, Сюлейман Сойлу като министър на вътрешните работи и правосъдният министър Абдюлхамит Гюл.

Досегашният началник на генералния щаб Хулуси Акар ще бъде новият министър на отбраната.

Прави впечатление,че Ердоган повери най-важното министерство - на финансите и съкровищницата - на своя зет Берат Албайрак, досега министър на енергетиката и природните ресурси. На негово място като министър на енергетиката ще работи опитният бюрократ от министерството и негов постоянен секретар Фатих Дьонмез.

Ердоган повери най-важното министерство - на финансите и съкровищницата - на своя зет Берат Албайрак

Снимка: БТА

 Министър на здравеопазването ще бъде Фахреттин Коджа, на образованието Зия Селчук, на транспорта и инфраструктурата Мехмет Джахит Туран, на околната среда и градоустройството Мурат Курум.

За първи път министерството на търговията ще бъде оглавено от жена - Рухсар Пекджан. Тя е електроинженер, занимава се с частен бизнес, но не е позната сред чуждите инвеститори.

Министерството на труда и социалната сигурност се слива с министерството по въпросите на семейството, като начело на новото министерство също ще застане жена - Зехра Зюмрют Селчук.

В състава на новия кабинет има две жени

Снимка: БТА

Министър на културата и туризма ще бъде Мехмет Ерсой.

Министрите ще положат клетва днес.

За отбелязване е, че докато Ердоган обявяваше имената на новите министри, курсът на долара скочи много рязко спрямо турската лира - от 4.58 на 4.68, а еврото - от 5.45 на 5.51.