Беше постигнато предварително споразумение между Турция и САЩ за санкциите и турска делегация ще посети Вашингтон в рамките на два дни, за да изчисти въпроса, съобщиха турски дипломатически източници, цитирани от "Дейли Сабах".

Двете страни постигнаха консенсус, за да се съгласят да продължат среща "лице в лице", добавиха източници.

Както американски, така и турски официални представители отново потвърдиха желанието си да развиват дипломатически отношения и да решават проблемите, изразявайки взаимно признание за поддържането на дипломатическия диалог и конструктивното отношение.

Отношенията между двамата съюзници на НАТО се влошиха безпрецедентно, след като Вашингтон реши да наложи санкции на вътрешния министър Сулейман Сойлу и министъра на правосъдието Абдулхамит Гюл за задържането на американския пастор Андрю Брънсън.

След американските санкции турският президент Реджеп Ердоган обяви, че Турция е решила да замрази активите на американските министри на правосъдието и вътрешните работи в Турция, ако имат такива.

"Може да има проблеми между нашите страни и несъгласие, но Турция винаги иска да разреши тези въпроси чрез дипломация, диалог и взаимно разбирателство", каза външният министър на страната Чавушоглу.

Сега въпросът е коя от двете страни е направила по-значими компромиси, за да се стигне до разговори за отмяна на санкциите. След като Вашингтон наложи ограниченията, се заговори и за нови мерки срещу безмитния внос на турски стоки в САЩ, а това доведе до рекордно обезценяване на турската лира и скок на инфлацията.