Най-малко 31 души са загинали, а десетки са ранени при турските въздушни удари в Североизточна Сирия, които започнаха през миналата нощ в рамките на операция операция "Лапа-меч", съобщи ДПА, като се позовава на данни на Сирийската обсерватория за човешки права.

От друга страна турски войник и двама полицаи са били ранени при ракетно нападение на границата между Турция и Сирия в окръг Килис. Според Анадолската агенция ракетата е паднала близо до граничния пункт.

Турското министерство на отбраната потвърди по-рано в неделя, че е извършило удари по бази на кюрдски бойци в Северна Сирия и Северен Ирак. Цел на ударите са били сили на Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които Анкара смята за подразделение на ПКК.

Турция държи ПКК и СЗН отговорни за бомбеното нападение в Истанбул миналата неделя, в което загинаха 6 души, а 81 бяха ранени. И двете организации отричат експлозията да е тяхно дело.

Според турското министерство на отбраната днес са били ударени 89 цели, след които убежища и складове за боеприпаси на кюрдските милиции, предаде Ройтерс. Целите са били в Кандил, Асос и Хакурк в Ирак и Кобани, Тал Рифаат, Джизре и Дерик в Северна Сирия.

Водачът на СЗН Мазлум Абди написа в Туитър, че турските удари заплашват целия регион. "Бомбардировките не са в полза на никоя страна. Ние полагаме всички възможни усилия за избегнем голяма катастрофа. Ако избухне война, всички ще бъдат засегнати", написа Абди.

Сирийската държавна телевизия потвърди турските въздушни атаки.

 

Водените от кюрдите сили обявиха, че ще отговорят на турските въздушни удари в рамките на операцията "Лапа-меч", която Анкара  за което обвинява сирийските кюрдски милиции. Така се стигна до ракетното попадени на границата.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО