Турция "успешно" е унищожила убежища на терористи по време на новата военновъздушна операция в северните райони на Сирия и Ирак, която започна през тази нощ, съобщи днес турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от Анадолската агенция.

Според него цели на турските удари са убежища, бункери, пещери, тунели и складове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и на кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) и други военнополитически кюрдски организации, които Анкара разглежда като подразделения на терористичната ПКК.

Според Акар, който направи изявление от оперативния център в Анкара, основание за турските действия е член 51 от Хартата на ООН, който позволява страните да използват сила при самозащита. Турция обвинява ПКК и сирийските кюрди за извършеното миналата неделя бомбено нападение в Истанбул, при което загинаха шест души, а над 80 бяха ранени.

Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, каза, че Турция има суверенното право да установи и елиминира всякаква терористична заплаха, откъдето и да идва тя.

Турското президентство разпространи снимки на Ердоган, който разпорежда започването на военновъздушната операция след завръщането си от срещата на Г-20 в Индонезия, предава БТА.

Според Сирийската обсерватория за човешките права, цитирана от Ройтерс, Турция е нанесла 25 въздушни удара по райони, контролирани от Сирийските демократични сили край Кобани и Алепо. Според организацията били са също засегнати позиции на сирийската правителствена армия. Загинали са най-малко 12 души, сред които както кюрдски, така и правителствени бойци.