Съдът в Истанбул взе решение на вчерашното си заседание да поиска информация от саудитските власти дали за съдените задочно в процеса 26 обвиняеми за убийството на журналиста Джамал Кашоги се води разследване или процес в Саудитска Арабия, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Съдът ще поиска също, в случай че има окончателно съдебно решение за въпросните лица в Саудитска Арабия, то да бъде изпратено на турската страна, за да се избегне налагане на повторно наказание в Турция.

Турските магистрати са постановили искането за това да бъде отправено към саудитските власти чрез отдела за външни отношения на министерството на правосъдието.

Следващото съдебно заседание от процеса е насрочено за 24 февруари, съобщи агенция ИХА.

Двайсет и шестте обвиняеми по делото не присъстваха на съдебното заседание. На заседанието е присъствала годеницата на Кашоги Хатидже Дженгиз, както и нейният адвокат Али Джейлан.

В рамките на процеса, започнал на 3 юли 2020 г., 26 саудитци са обвинени във връзка с убийството на журналиста Джамал Кашоги в Истанбул през 2018 г.

59-гошнишният Кашоги, сътрудник на вестник "Вашингтон пост", някога приближен до саудитските власти, превърнал се в техен яростен критик, бе убит през 2018 г. в саудитското консулство в Истанбул. Останките му не бяха намерени.

Саудитските власти заявиха, че вече са наказали отговорните за убийството. Осем души, нито един от тях не е обявен публично, са били пратени в затвора от Кралството за между 7 и 20 години. Това, според групите за защита на човешките права е опит да се създаде впечатление, че случаят е приключен. Децата на Кашоги публично заявиха, че убийците на баща им са помилвани.