Турски следователи разполагат с 11-минутен аудиозапис от генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, който е свързан с убийството на журналиста Джамал Кашоги, съобщи днес журналистът от телевизия Хабертюрк Четинер Четин, цитиран от ТАСС и БТА.

На записа се чуват гласовете на седем саудитци, както и доказателства за пребиването на саудитския журналист Джамал Кашоги.

Четин е заявил, че получил потвърждение от свои източници в САЩ, според които директорката на ЦРУ Джина Хаспъл е прослушала тези записи.

Първият седемминутен запис е бил направен на първия етаж на консулството в приемната на визовия отдел. При пристигането на Кашоги в приемната на 2 октомври той бил посрещнат от четирима саудитци, пристигнали същия ден от Рияд (четиримата са били част от екипа убийци, пристигнал от Саудитска Арабия). Един от саудитците хванал под ръка журналиста, който пък реагирал рязко на това и казал, че иска ръката му да бъде пусната. По-нататък на записа се чувало как Кашоги говори с въпросните хора на висок тон.

Вторият четириминутен запис е бил направен в служебно помещение, намиращо се до приемната. На записа се чуват гласовете на седем души (освен журналиста), както и обиди, звуци от бой и пребиване. Следователите са установили кои са шестима от лицата, чиито гласове са записани. Засега не е известна самоличността на седмото лице.

В стаята, в която Кашоги е бил пребит, освен четиримата саудитци, които са го посрещнали, се е намирал и един от охранителите на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Смята се, че Махер Абдел Азиз Мутреб е бил "координатор на групата убийци". Според следователите той е казал: "Предател, ще отговориш!".

Твърди се, че в стаята е бил и генералният консул на Саудитска Арабия Мохамад ал Отайби.

Четинер Четин заяви, че заради оказаното насилие журналистът не е могъл да стои на краката си. Не е ясно какво се е случило след това, тъй като саудитците са активирали специални заглушителни системи.

Освен това преди пристигането на Кашоги в консулството са били изключени всички 19 камери във вътрешността на зданието.

Турските следователи не разполагат със записи от непосредственото убийство на Хашоги, посочи журналистът.

Четин каза, че след убийството на журналиста саудитците са решили с неговите дрехи да се преоблече 57-годишният саудитски инженер Мустафа ал Мудейни. Той не е бил съгласен да облече дрехите на човек, "убит преди 20 минути" и се оплакал, че обувките на Кашоги му стягат. Взето било решение инженерът да си сложи маратонки. Той излязъл от консулството, минал пеша по четири улици, след което се качил на такси до района Султанахмет в центъра на Истанбул.

В това време убийците са напуснали сградата на генералното консулство. Те носили куфари и  отпътували с черен микробус за резиденцията на генералния консул. Малко по-късно в резиденцията пристигнал и самият консул, който напусна Истанбул три дни по-късно, заяви журналистът Четин.

Джамал Кашоги, който критикуваше властите в Рияд, е бил убит при посещение в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Смята се, че Кашоги е бил удушен, малко след като е влязъл в консулството, а след това тялото му е било разчленено и унищожено.