Турски съд добави днес още шестима обвиняеми към делото срещу саудитски официални представители, обвинени за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, съобщи Ройтерс, като се позовава на Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Досега 20 саудитци, двама от които близки до саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, са съдени задочно в Истанбул за убийството на Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през октомври 2018 г. Днес се състоя второто заседание от процеса в Истанбул. На заседанието съдът прие втори обвинителен акт, като добави още шестима души към списъка на обвиняемите.

В новия обвинителен акт саудитски заместник-консул и аташе са обвинени в "предумишлено убийство с чудовищно намерение". Другите четирима обвиняеми, които също са саудитци, са обвинение в унищожаване, укриване или фалшифициране на доказателства.

В първия обвинителен акт бяха обвинени двама високопоставени саудитски представители - бившият втори човек в саудитското разузнаване - генерал Ахмед ал Асири, и Сауд ал Кахтани - бивш близък съветник на престолонаследника Мохамед бин Салман. Срещу тях са повдигнати обвинения в "провокиране на предумишлено убийство по особено жесток начин".

Кашоги (59 г.), сътрудник на вестник "Вашингтон пост", някога приближен до саудитските власти, стана дисидент и бе обвинен за връзки с Мюсюлмански братя. Той изчезна след посещение в саудитското консулство в Истанбул. Останките му не са намерени.

Убийството му доведе Рияд до една от най-тежките дипломатически кризи и навреди на авторитета на престолонаследника Мохамед бин Салман. Рияд твърди, че журналистът е убит в неразрешена операция, но турски и американски представители отбелязват, че това не е могло да стане без одобрението на принц Салман.

Саудитски съд осъди през септември осем души на затвор за срок между 7 и 20 години за убийството, четири месеца след като семейството на Кашоги прости на убийците му и позволи издадени преди това смъртни присъди да бъдат отменени.

Процесът в Истанбул започна през юли. Анкара изтъква, че процесът е необходим за разкриване на пълната истина за убийството.

На днешното съдебно заседание Айман Нур, египетски опозиционер, който бе близък на Кашоги, заяви, че покойният журналист е бил заплашван от един от обвиняемите - Сауд ал Кахтани.

"Джамал ми разказа, че получавал заплахи от Кахтани и обкръжението му", каза Айман Нур, цитиран от вестник "Сабах".

Процесът бе отложен за 4 март.