САЩ и Русия излизат от сирийската война като победители, след като конфликтът в тази държава е близко до разрешаване. Това е мнението на турски политолози, цитирано от Агенция "Анадол".

Според тях, сега следващата цел на двете супердържави е Иран. Неговото присъствие и влияние в региона трябва да бъде ограничено, за да се осигури безопасност за Израел и да се запази статуквото, установено след края на военните действия в Сирия.

Между Русия и САЩ има негласни договорености по Сирия, както и по евентуално американско нахлуване в Иран.

"Proxy War в Сирия продължи около 5 години. Остана обаче неизяснено кой стоеше зад проекта "Ислямска държава", кой финансираше терористите и ръководеше действията им. Интересно е и това, че всичко в Сирия утихна сякаш след едно махване с вълшебна пръчица.Но това е привидно-просто всички постигнаха целите си и сега ситуацията в Сирия отговаря на интересите на големите държави, намесени в конфликта. Така всеки получи, каквото искаше", каза проф. Волкан Айдигер от турския университет "Кадир Хас".

Според него, Москва е доказала в Сирия, че нищо важно на планетата ни не може да се реши без нейно участие. В същото време САЩ, които нямат нужда от петрола и природния газ на Близкия Изток, но не може да си позволи да напусне региона, защото не знае кой ще замени тук войските му.

Според Айдигер, в Сирия ще се появят две отделни държави. На Запад ще има режим, който ще е подконтролен на Русия, а на Изток-управление под контрола на американците. Така ситуацията в Сирия ще бъде замразена за дълго време.

Конфликтът в Сирия започна през 2011 година, когато военните на Башар Асад откриха огън по мирни демонстранти. По данни на ООН, във войната са загинали досега 400 000 души, 10 милиона са били принудени да напуснат домовете си, а 4.8 милиона са емигрирали зад граница.