Турски F-16 е свалил арменски изтребител Су-25, съобщи прессекретарят на Министерство на отбраната на Армения Шушан Степанян в Facebook, цитиран от РИА Новости.

"При изпълнение на бойна задача при въздушни боеве, многофункционален изтребител F-16 на турските военновъздушни сили свали във въздушното пространство на Армения изтребител Су-25 на арменските ВВС. Пилотът загина", написа Степанян. 

По думите й, турският самолет е излетял от азербайджанското летище Ганджа, втория по големина град в страната, като е осигурявал защита на азербайджански Су-25 и турски безпилотни самолети, които са нанесли удари по населени места и военни обекти край арменските градове Варденис и Мец Масрик, както и край известното със златните си мини село Сотк.

Според Шушан Степанян турският F-16 е навлязъл на около 60 километра в територията на Азербайджан и е летял на височина от 8200 метра.

Турция обаче отрече изявлението на Еревен, съобщи Вloomberg. По думите на Фахретин Алтун, директор на департамента по връзки с обществеността на Ердоган, твърденията на Армения са абсолютно неверни. Алтун нарече съобщението на арменското Министерство на отбраната "пропаганден трик".

Вместо да прибягва до евтини пропагандни номера, Армения би трябвало да се изтегли от окупираните от нея територии, посочи Фахретин Алтун.

Кремъл призова днес Турция да се въздържа "да налива масло в огъня"

и да действа за мир в Нагорни Карабах, където близо 100 души загинаха при стълкновения между арменски сепаратисти и Азербайджан от неделя насам, предаде АФП.

"Ние призоваваме всички страни, най-вече нашите страни партньори като Турция, да направят всичко възможно за /постигане на/ примирие и мирно уреждане на този конфликт", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

От началото на стълкновенията в неделя в този сепаратистки анклав, населен основно в арменци, Турция - съюзник на Баку, демонстрира подкрепата си към Азербайджан, който се стреми да си възвърне контрола над Нагорни Карабах, отбелязва АФП.

В понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Армения, която подкрепя политически, икономически и военно анклава, да прекрати "окупацията на Нагорни Карабах" и обеща, че Анкара ще остане "на страната" на Баку "с всички средства".

"Всякакви декларации за каквато и да било подкрепа или военна активност несъмнено само наливат масло в огъня", посочи Песков.

Русия е "категорично против това", подчерта той, като повтори призива на Москва "за прекратяване на стълкновенията възможно най-бързо".