Прокуратурата в Истанбул е предприела разследване срещу лица, заподозрени, че са замесени в действия, застрашаващи икономическата сигурност на Турция, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Турция е обект на икономическа атака, посочи прокуратурата и обеща да предприеме правни действия срещу всички съответни информации, както и срещу акаунти в социалните мрежи, които се смята, че служат за за реализирането на тази атака.

Турското министерство на вътрешните работи пък съобщи, че предприема необходимите законови мерки по отношение на публикации в социалните мрежи, отнасящи се до курса на турската лира спрямо долара, които оказват негативно влияние върху икономическата сигурност на Турция. В изявление на ведомството се казва, че от 7 август са установени 346 акаунта в социалните мрежи, в които са публикувани коментари за отслабването на лирата "по провокативен начин" и са предприети съответни правни действия.

Междувременно турската Централна банка заяви, че "ще осигури цялата ликвидност, от която банките имат нужда", след като турската лира спадна до ново рекордно ниско ниво на азиатските пазари. Лирата по-късно си върна част от загубите, като се обменяше за 6,65 за долар. Преди това тя поевтиня до над 7 за долар.

Кризата около турската лира и икономиката на страната обаче е изключително сериозна, коментират анализатори. Недоверието на международните финансови институции спрямо новата президентска система от една страна и растящите като лавина проблеми със САЩ предизвикаха срива на турската лира. В петък котировките на американския долар достигнаха рекордно високи нива - 6.7 - 6.8 долара срещу една турска лира. Обменните курсове само в един ден надхвърлиха 23 процента, пише Нахиде Дениз за БТА.

За съжаление прогнозата е, че "рекордите" ще продължат.

Според експерти Партията на справедливостта и развитието (ПСР), или Ердоган, за пръв път е изправена пред такава сериозна криза откакто е на власт от 2002 г.

Професор Хайри Козаноглу от университета Алтънбаш посочи, че в момента турската икономика е в колапс. Външният дълг на Турция е достигнал 466 млрд.долара, а дълговете на нефинансовите фирми са 340 млрд. долара. Според експерта причината е неолибералната политика на управляващата ПСР.

"ПСР, която следва неолиберални политики, започна да действа против собствените си правила и собствена логика. Започна да се държи крайно арогантно. Без да се съобразяват с финансовите институции, без да им отправят подходящи послания, сметнаха, че ще могат да продължат пътя си като потъпкват институционалните структури на капитализма, пренебрегвайки всички правила и така корабът заседна в крайбрежните скали", коментира експертът.

По думите му президентът Доналд Тръмп успя по най-добрия начин да се възползва от безпътицата в турската икономика.

"В момент, когато турската икономика дори не помръдваше от безизходицата, в която изпадна, правителството се зае с непосилни за неговите размери инициативи във външната политика, в дипломацията. От тази ситуация се възползва Тръмп, който търсеше противник, на когото да покаже колко е силен. И го намери в лицето на Ердоган. Тоест разреши на Китай, на Русия, а и на ЕС в бъдеще да приклещят турската икономика, ако пожелаят", казва проф.Козаноглу.

Много сериозно затягане на коланите прогнозира експертът, според когото без прилагане на такава политика не е възможно да се реализира дори най-малък напредък в тежката икономическа ситуация.

Опозиционните на Ердоган Добра партия на Мерал Акшенер и Партията на щастието на Темел Карамоллаоглу се обявиха в защита на икономическите мерки на правителството за излизане от кризата, които тези дни обяви новият министър на финансите и икономиката Берат Албайрак.

Днес в президентския дворец Бештепе в Анкара започва конференция на турските посланици в чужбина под председателството на Ердоган. Руският външен министър Сергей Лавров ще говори пред участниците.