Цялото имущество, принадлежащо на инфлуенсъра Андрю Тейт, което беше иззето от румънските власти в рамките на наказателно разследване, ще остане във владение на правоприлагащите органи, съобщиха днес представители на Тейт, цитирани от Ройтерс.

Те добавиха, че съдебното решение ще бъде обжалвано.

Андрю Тейт и неговият брат Тристан, които имат двойно гражданство - британско и американско, бяха арестувани в Румъния в края на декември 2022 г. по обвинения в трафик на хора, изнасилване и съставяне на престъпна група за сексуална експлоатация на жени.

През януари 2023 г. румънските власти конфискуваха имущество на стойност 18 млн. леи (3,9 млн. долара) в рамките на разследването срещу братята Тейт, включително пари в брой, дизайнерски часовници и луксозни автомобили, напомня агенцията, цитирана от БТА.

Братята Тейт и две румънки, смятани за техни съучастнички, бяха изпратени на съд на 20 юни миналата година по обвинения, че са сформирали организирана престъпна група с цел набиране, настаняване и експлоатация на жени с цел създаване на порнографско съдържание, предназначено за разпространение в профилирани сайтове срещу заплащане. От тези дейности обвиняемите са получили съществени суми пари, твърдят прокурорите.

По-рано този месец румънски съд одобри искането на Великобритания за екстрадиране на братята Тейт по обвинения в сексуална агресия от 2012-2015 г., но само след приключване на съдебното производство в Румъния.

Андрю Тейт, който е бивш професионален кикбоксьор и инфлуенсър, известен с женомразките си възгледи, и брат му Тристан бяха арестувани в края на декември 2022 г. в Букурещ. Те бяха в предварителен арест до април 2023 г. поради опасения, че могат да избягат от страната. През април братя Тейт бяха поставени под домашен арест, а през август мярката им за неотклонение бе смекчена на съдебен контрол.