Андрю Тейт, който е задържан в Румъния по подозрения в организирана престъпност и трафик на хора, се яви пред съд в Букурещ днес, за да обжалва удължаването с още 30 дни на задържането му в ареста, предаде Асошиейтед прес.

Снимка: AP/БТА

36-годишният Тейт, британско-американски гражданин, който има близо 5 милиона последователи в Туитър, пристигна в Апелативния съд в Букурещ тази сутрин, закопчан с белезници към брат си Тристан, който е задържан по същото дело заедно с две румънки, добавя БТА.

Снимка: AP/БТА

Четиримата заподозрени, които бяха задържани в Букурещ в края на декември, ще поискат преразглеждане на решение на съдия от 20 януари за второ удължаване на ареста им с 30 дни по искане на прокурорите. Преди това те загубиха обжалването срещу предишното удължаване на ареста.

Ако съдът отхвърли сегашното им обжалване, четиримата ще останат в ареста до 27 февруари, докато прокурорите продължават разглеждането на делото.

Снимка: AP/БТА

"Моят случай не е криминален, а политически. Не става въпрос за правосъдие или справедливост. Става въпрос за атака срещу моето влияние върху света", гласи пост, който се появи в неделя в профила му в Туитър.

Стартирана през януари онлайн петиция за освобождаване на братята е събрала близо 100 000 подписа.

След като братята Тейт и двете жени бяха арестувани, румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) заяви в изявление, че е идентифицирала шест жертви по делото за трафик на хора, които са били подложени на "актове на физическо насилие и психическа принуда" и са били сексуално експлоатирани от членовете на предполагаемата престъпна група.

Агенцията заяви, че жертвите са били примамвани под претекста на романтична връзка, а по-късно са били сплашвани, държани под наблюдение и подлагани на други тактики за контрол, докато са били принуждавани да участват в порнографски действия, носещи значителни финансови печалби.

Снимка: AP/БТА

По-рано през януари румънските власти нахлуха в комплекс близо до Букурещ, откъдето иззеха автопарк от луксозни автомобили, включващ син Ролс Ройс, Ферари и Порше. Те съобщиха, че са конфискували имущество на приблизителна стойност 3,9 милиона долара.

Прокурорите заявиха, че ако успеят да докажат, че собствениците са спечелили пари чрез незаконни дейности като трафик на хора, активите ще бъдат използвани за покриване на разходите по разследването и за обезщетяване на жертвите. Тейт също така безуспешно обжалва конфискацията на активите.