През 2017 г. ЦРУ е планирало да отвлече основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, а някои висши служители на разузнавателното управление и администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп са стигнали дотам, че са обмисляли варианти как да го убият, показва разследване на Yahoo News, цитирано от "Сега".

Тогавашният директор на ЦРУ Майк Помпео, който по-късно стана държавен секретар на САЩ, е бил мотивиран да отмъсти на Асанж след публикуването на информация, че разузнаването разполага с хакерски инструменти, известни под името Vault 7. ЦРУ тогава съобщи, че това е най-голямото изтичане на данни в историята на агенцията.

Помпео и други висши нейни лидери ''бяха напълно откъснати от реалността, защото бяха толкова смутени от Vault 7'', казва бивш служител по националната сигурност от администрацията на Тръмп.

Разузнавателната агенция е похарчила милиони долари, за да следи сътрудници на WikiLeaks, изпращала е лица под прикритие в редиците на групата и организирала кражби на техни електронни устройства.

Асанж ядоса правителството на САЩ през 2010 г., след като публикува онлайн хиляди страници със секретни доклади и документи, генерирани от американските военни и разузнавателни агенции, включително подробни описания на хакерските способности на ЦРУ.

В момента Асанж е в затвор във Великобритания заради нарушаване на гаранцията, която му бе осигурена, когато влезе в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадицията в Швеция. Шведските прокурори прекратиха делото за сексуално посегателство, което се водеше срещу него през 2015 г. и разследването по обвинения в изнасилване през 2020 г.