Ключовият свидетел на обвинението по наказателното дело на Министерството на правосъдието на САЩ срещу основателя на Wikileaks Джулиан Асанж - исландският гражданин Сигурдур Инга Тордарсън, призна в интервю за Stundin, че е измислил показанията си, предава gazeta.ru.

Исландецът беше вербуван от американските власти, за да може така да се заведе дело срещу Асанж и след като накара американската страна да повярва, че преди това е бил близък сътрудник на основателя на Wikileaks.

Всъщност неговото "приятелство" с Асанж се изразвя в това, че Тордарсън се опитва да събере пари за Wikileaks през 2010 г. Скоро след това е открито, че той използва тази възможност, за да присвои повече от 50 000 долара, принадлежащи на организацията.

В съдебните документи Тордарсън е посочен просто като "тийнейджър" (имайки предвид младежкия му външен вид, а не истинската му възраст, тъй като е на 28 години), а Исландия е посочена като "страна на НАТО 1".

Целта на обвинението е да покаже, че Асанж е казвал на Тордарсън да прониква в компютри и телефони на членове на парламента и да записва разговорите им.

Всъщност Тордарсън сега признава, че е получил всички тези файлове от "трета страна", която е предложила да ги сподели с Асанж.

Тордарсън твърди, че никога не е проверявал съдържанието на файловете и че Асандж не е инструктирал и не го е молил да получи достъп до компютрите на други хора.

В обвинителния акт могат да бъдат намерени и други подвеждащи доказателства, например твърдението, че Асанж и "тийнейджърът" са се провалили при съвместен опит за дешифриране на досие, откраднато от банка "държава от НАТО1".

Тордарсън признава, че става въпрос за добре известно събитие, при което от исландска банка изтича криптирано досие, в което се твърди, че съдържа информация за неплатени заеми, предоставени от Landsbanki.

Невярно е и твърдението, че Асанж е използвал ключове, дадени му от някакъв "източник", за да влезе в исландски правителствен уебсайт, използван за проследяване на полицейски коли.

В тази връзка Тордарсън поясни, че ключовете са негови собствени, получени по време на работа като "първи спасител в статута на доброволец в екипа за търсене и спасяване".

"Асанж никога не го е искал за такъв достъп", каза Тордарсън.

"Тийнейджърът" говори и за комуникацията си с членове на международни хакерски групи в статута си на модератор на отворения форум IRC WikiLeaks.

Оказа се, че Тордарсън преувеличава и за позицията си в WikiLeaks, наричайки се или "началник на кабинета", ръководител на връзките с обществеността и "човек номер 2" в организацията, или "отговорен за новобранците".

Тордарсън често се обръщал към хакери, за да получи достъп до файловете на исландските институции, или ги моли да атакуват уебсайтове с DDoS атаки.

В същото време материалите по делото не обясняват защо WikiLeaks се интересува от атака срещу правителствени агенции в Исландия. Известно е, че Асанж не е имал оплаквания от властите в страната и като цяло е работил с членове на парламента за актуализиране на исландските закони за свободата на печата.

Тордарсън признава още, че е откраднал документи от служители на WikiLeaks и е копирал съдържанието на твърдите дискове. Сред тях са документите на гватемалския адвокат Рената Авила и самия Асанж.

През август 2011 г. Тордарсън изпрати имейл до посолството на САЩ в Исландия с искане за информация за Асандж.

После му предлагат да бъде информатор по делото срещу основателя на WikiLeaks.

Прокурорите и ФБР реагират бързо и в рамките на 48 часа частен самолет кацна в Рейкявик с осем агенти, които уреждат среща с Тордарсън, както и с исландски прокурори и комисар на държавната полиция.

След няколко месеца сътрудничество ФБР изглежда е загубило интерес към "тийнейджъра". Приблизително по същото време бяха повдигнати обвинения срещу Тордарсън за масивна измама, фалшификация и кражба, както и сексуален тормоз на непълнолетни момчета, които той подмамил или принудил да участват в сексуални дейности.

Тордарсън беше осъден през 2013 и 2014 г., като получи леки присъди - съдията взе предвид, че той се призна за виновен по всички точки.

Според представената пред съда психиатрична експертиза, Тордарсън е диагностициран като социопат. Експертите стигнаха до заключението, че той не е в състояние да се покая, но въпреки това е виновен за своите действия.

В същото време, през 2019 г., Министерството на правосъдието на САЩ реши да "си върне" Тордарсън, като му даде статут на официален свидетел срещу Асанж, срещу което той получава имунитет от всяко обвинение.

Генералният прокурор Уилям Бар, назначен от тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, започна случая, а аргументът му бе, че ако американската страна успее да докаже, че дейността на Асанж е престъпна и не е свързана с разследваща журналистика, обвиненията ще останат непроменени, а така показанията на Тордарсън ще бъдат ключови.

През май 2019 г. на Тордарсън беше предложено споразумение за имунитет, подписано от Келен Дуайър - заместник на Бар, което му предостави имунитет срещу преследване.

САЩ посочиха след това, че няма да споделят с Рейкявик информация за престъпленията, които Тордарсън е могъл да извърши, дори ако те заплашват безопасността на Исландия. В същото време Асанж никога не е бил заподозрян в каквито и да било престъпления в Исландия.

Междувременно самият Асанж планира да се ожени в британския затвор Белмарш, където е в момента, съобщи годеницата му Стела Морис пред германската информационна агенция DPA в събота 26 юни.

Асанж е в състояние на несигурност, след като екстрадицията му в САЩ беше отхвърлена от британски съдия.

Асанж е обвинен в изтичане на 500 000 класифицирани файлове, съдържащи подробности за американската военна кампания в Ирак и Афганистан през 2010 г.