Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че страната му ще гласува на извънредни парламентарни избори заради резултатите на днешното гласуване за Европейския парламент на 26 май, предаде "Катимерини".

Ципрас добави, че решението след вота, дал преднина на опозиционната консервативна "Нова демокрация", не е тактическо, а свързано с етиката на левите политици. Той обясни, че решението е било "неизбежно", след като лявата СИРИЗА, оглавявана от него, взе 27% от вота - 7 пункта под "Нова демокрация".

"Гърция е изпратила силно послание ... хората са оттеглили доверието си", каза лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис. "Гърция се нуждае от ново правителство ... премиерът трябва да поеме отговорностите си, той трябва да подаде оставка за благото на страната", каза той.

В отговор Алексис Ципрас ще поиска от президента разпускането на парламента на страната. Изборите вероятно ще се проведат на 30 юни, след като мине вторият тур на местните избори, насрочен за 2 юни. Ципрас призна поражението на партията си на евровота. "Резултатите не оправдаха очакванията ни", каза той.