Аржентинското правосъдие отхвърли, поне временно, реформите в трудовото законодателство, включени в дерегулационния "мегауказ" на ултралибералния президент Хавиер Милей, който претърпя първия си неуспех, предаде Франс прес.

Националната трудова камара, орган по трудово право, който беше сезиран от най-големия профсъюз в страната, предприе "предпазна мярка, с която се спира прилагането" на разпоредбите на глава "Труд" от указа от 20 декември, в очакване на преразглеждане на законодателството по същество. Това спиране е валидно "до постановяването на окончателно решение по въпроса по същество, повдигнат в настоящото производство", подчертават съдиите в решението си, публикувано от няколко медии, включително официалната агенция Телам.

Решението, което е първият, макар и временен неуспех за ултралибералния стремеж за реформи на Хавиер Милей, ще бъде обжалвано, потвърди източник от правителството, пише БТА.

Президентът Милей, който положи клетва на 10 декември, обяви 10 дни по-късно указа, с който се определя рамката за мащабна дерегулация на икономиката, като се изменят или отменят повече от 300 нормативни акта, засягащи най-вече труда, контрола върху цените и наемите, приватизацията на публичните дружества, както и регулациите за износ и внос.