Новоизбраният президент на Аржентина, либертарианецът Хавиер Милей, е поканил левия президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва на церемонията по встъпването си в длъжност, въпреки напрежението между двамата, съобщи вчера бразилското външно министерство, цитирано от Франс прес и БТА.

По време на предизборната си кампания Хавиер Милей заяви, че ако стане президент, няма да се срещне с левия лидер, описвайки го като "корумпиран" и "комунист".

Диана Мондино, избрана от Милей за бъдещ ръководител на аржентинската дипломация, се срещна в Бразилия с бразилския външен министър Мауро Виейра, съобщи бразилското външно министерство в социалната мрежа "Екс" (доскоро "Туитър"). Мондино му е предала "покана от новоизбрания президент Хавиер Милей за присъствие на президента Лула на церемонията по встъпването му в длъжност".

Двамата високопоставени представители обсъдиха и някои аспекти на двустранните отношения между техните страни, които са основни търговски партньори, както и състоянието на преговорите по проекта за споразумение за свободна търговия между блока Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай) и Европейския съюз, се посочва в същото изявление.

Освен това Милей ще се срещне в началото на следващата седмица в САЩ с представители на правителството на американския президент Джо Байдън и на Международния валутен фонд (МВФ), съобщиха дипломатически източници за АФП.