Трима души бяха убити, а 12 ранени в стрелбата по време на фестивала на чесъна в град Гилрой в американския щат Калифорния, предадоха световните агенции и БТА.

Фестивалът се провежда ежегодно и продължава три дни. Гилрой се намира на 176 километра югоизточно от Сан Франциско, а на фестивала се стичат хиляди почитатели на чесъна и на вкусната храна.

Очевидци разказват, че тази година празникът се е превърнал в кошмар и хората са изпаднали в паника и са започнали да бягат, когато са чули стрелбата. Кадри, излъчени по американски телевизии, показват ранени хора. Има пострадали деца.

Полицейският началник поясни, че мъж, заподозрян, че е открил огъня по участниците във фестивала, е бил ликвидиран от полицията бързо. Той разказа, че нападателят или нападателите са успели да разрежат загражденията около мястото, на което се провеждал фестивалът. По всяка вероятност в масовата стрелба е замесен втори човек, заяви още Скот Смити, цитиран от Ройтерс.

"Втори човек е бил замесен по някакъв начин, но засега ние не знаем как точно", поясни началникът на полицията. Той допълни, че засега все още разследващите нямат "никаква представа за мотивите за нападението".

Засега повече подробности за евентуалните мотиви за стрелбата, станала в последния ден на фестивала, както и за стрелеца (стрелците), не се съобщават.