Близки на най-изявения руски опозиционер Алексей Навални изразиха опасения за здравето му, след като той бе прехвърлен от затворническата килия в болница заради странна според тях алергична реакция, предаде Франс прес.

Говорителката на Навални Кира Ярмиш написа в Туитър, че причината за алергичната реакция не е ясна и че той никога не е имал алергия. Сега Навални има отоци по клепачите и множество абсцеси по врата, гърба, торса и лактите, съобщи във Фейсбук личната му лекарка Анастасия Василиева. "Не можем да изключим възможността кожата му да е била подложена на отровно въздействие с неизвестно химическо вещество от трето лице", добави тя след посещение при Навални в болницата.

Адвокатката на опозиционера - Олга Михайлова каза, че успяла да види клиента си след като направила скандал пред полицаите, охраняващи болничната му стая. "Засега не се знае какво му се е случило, но изглежда твърде странно", написа тя във Фейсбук. "Сериозна алергична реакция на неизвестен алерген и отоци по лицето се явяват на човек, който никога не е страдал от алергия през 43-годишния си живот", посочва адвокатката.

Навални бе осъден миналата седмица на 30 дни затвор за "нарушаване на правилата за демонстрации", напомня АФП. Той бе пратен в затвора два дни преди протест на опозицията с искане за свободни избори, при който в събота в Москва бяха арестувани над 1400 души. Опозицията протестираше срещу отказа да бъдат регистрирани нейни кандидати за местните избори в Москва през септември.

Очевидци са казали за Ройтерс, че някои от задържаните били просто минувачи, оказали се в погрешния момент на неправилното място. Един от тях, 45-годишният Александър Латишев, обяснил, че дошъл в Москва от близката Владимирска област, за да говори за бизнес със свой съдружник. Задържали го докато седял на една пейка.