Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че няма да търпи корупция или предателство вътре в държавата, докато страната му се мъчи да осигури средства за отбраната си от руските нашественици, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В нощното си видео обръщение Зеленски призова за борба с корупцията, след като три фрапиращи случая станаха обществено достояние - арестите на бившия началник на наборната служба в Одеса, обвинен в незаконно присвояване на средства в големи размери, и на парламентарист, обвинен, че е сътрудничил на Русия. Друг депутат пък бил забелязан на почивка в луксозен хотел на Малдивите.

Евген Борисов

Националната агенция за предотвратяване на корупцията съобщи, че Евген Борисов, военен комисар на наборната служба в Одеса, е обвинен, че е придобил без обяснение средства, равняващи се на малко над от 5 млн. долара. В последните месеци украинските медии съобщиха, че семейството на Борисов е придобило имот в Испания. Той беше уволнен миналия месец.

Органите на правосъдието са разпоредили Борисов да бъде задържан в предварителния арест, като е определена гаранция, равняваща се на малко над 4 милиона долара.

На пресконференция ръководителят на Националната агенция за предотвратяване на корупцията Олександър Новиков заяви, че според първоначалното разследване Борисов е придобил големи суми чрез заеми от бизнес партньори, докато Украйна е била подложена на ежедневен руски обстрел.

Олександър Пономарьов

Главната прокуратура съобщи за ареста на парламентариста Олександър Пономарьов, заподозрян, че е сътрудничил на Русия в окупираните райони в Югоизточна Украйна. Очаква се да бъде съден по обвинения в държавна измяна.

Прокуратурата уточни, че депутатът Олександър Пономарьов от вече забранената партия "Опозиционна платформа - за живота" е бил задържан под стража без право на гаранция от Печорския районен съд в Киев. Той отрича да е сътрудничил на Русия.

Юрий Аристов

По информация на Slidstvo.info 48-годишният депутат Юрий Аристов от президентската партия "Слуга на народа" в средата на месеца е бил видян в петзвезден хотел на Малдивите, предаде АФП.

След медийните разкрития председателят на парламентарната група на "Слуга на народа" Давид Арахамия заяви вчера в съобщение, че е поискал "незабавното отстраняване" на Аристов от парламентарната група.

"Изисках всички документи за командировките и цялата информация ще бъде проверена", каза още Арахамия. Междувременно председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук обяви, че е получил писмо с оставката на Аристов, който е и зам.-председател на парламентарната комисия по националната сигурност, отбраната и разузнаването, чиято роля е изключително стратегическа.

"Това ще бъде оценено по време на следващата парламентарна сесия", подчерта Стефанчук, без да дава подробности.

По украинския закон депутат може да бъде отстранен от поста след гласуване в пленарната зала.

Гневът на Зеленски

Обикновените украинци, които подкрепят военните усилия, бяха разгневени от корупционните практики, заяви Зеленски.

"Нека предупредя всички членове на парламента, длъжностни лица и всеки, който работи като държавен служител", каза той. "Когато прекарваш дни наред в търсене на оръжия за страната, когато вниманието на всички е насочено към това дали има артилерия, ракети и безпилотни самолети, усещаш моралната сила, която нашите войници дават на Украйна."

"Никой няма да прости на депутатите, съдиите, военните и всички останали длъжностни лица, че са се поставили в опозиция на държавата."

Всяко вътрешно предателство, всеки "плаж" или лично обогатяване вместо защита на интересите на Украйна ще предизвика най-малкото гняв, отсече президентът с мрачен поглед.

Трябва да работите в Украйна и за интересите на украинския народ, каза още Зеленски на депутатите и държавните служители.

Зеленски заяви, че повече няма да толерира онези (депутати), които "заради някаква лична изгода" отказват да подкрепят законодателството, необходимо на Украйна, за да започне дългата си кампания за осигуряване на членство в ЕС. "Не искам повече да виждам такива откази", каза той и допълни: "Никой не иска да вижда това. Украйна няма повече време за това".

Миналия месец президентът Зеленски огласи планове за финансова ревизия на военните наборни центрове в опит за премахне на корупцията. Тази мярка е част от продължителна политика за прочистване на военните и държавните служби, за да се покаже на западните поддръжници на Украйна, че тя е сериозна в намерението си да се справи с ширещата се корупция, каквато е и едно от основните изисквания към нея по пътя й към членство в Европейския съюз.

Условията за задгранични пътувания за държавни служители и депутати са до голяма степен под контрол от началото на руската инвазия през февруари 2022 г. и по специално с въвеждането на военно положение.