Украйна няма да приеме "замразен конфликт" с Русия, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от държавната новинарска агенция Укринформ.

Той потвърди, че Киев си е поставил за цел да отвоюва всички окупирани украински територии.

"Искаме да си върнем земите, да възстановим сигурността на нашата територия, да осигурим връщането на хората, които бяха принудени да напуснат страната", и "да накажем всички престъпления" на руските въоръжени сили, подчерта украинският президент във Вилнюс след края на срещата на върха на НАТО в литовската столица. Той добави, че това би било победа, а "един замразен конфликт не е победа", допълва БТА.

"Украйна осъзнава, че военната помощ от Запада зависи от ситуацията на фронта", заяви още Зеленски, цитиран от Франс прес, след участието си в двудневната годишна среща на НАТО във Вилнюс. На нея Киев получи обещания за нови пакети военна помощ, но не и времева рамка за присъединяване към военния пакт.

Зеленски изтъкна, че е получил уверения от западните лидери за подкрепа, която ще продължи колкото е нужно, но и че всичко зависи от случващото се на бойното поле.

Байдън "очаква с нетърпение" Украйна да се присъедини към НАТО, когато му дойде времето

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес пред украинския си колега Володимир Зеленски, че с нетърпение очаква деня, в който ще може да посрещне разкъсваната от война страна в НАТО, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Байдън е казал това с цел да успокои критиките относно неотдавнашните му коментари, че сега не е време за членство на Украйна във военния алианс.

"Вашата издръжливост и решителност са пример за цял свят", каза Байдън на Зеленски преди двустранната им среща.

Американският президент призна, че разбира разочарованието на украинския лидер, че не е получил достатъчно бързо необходимата му помощ.

"Обещавам ви, че САЩ правят всичко възможно, за да получите това, от което се нуждаете", каза Байдън в присъствието на журналисти.

"Очаквам с нетърпение деня, в който ще проведем срещата, на която ще отпразнуваме вашето официално членство в НАТО", добави той.

Преди да отпътува от САЩ за срещата на НАТО, Байдън заяви в интервю за телевизия Си Ен Ен, че според него все още не е настъпил моментът Украйна да се присъедини към НАТО. Ако Украйна стане член сега, "ние ще бъдем във война с Русия", каза той.

Байдън бе попитан днес от журналист колко скоро след войната би искал Украйна да се присъедини към НАТО и отговори: "След час и 20 минути."