Бившият външен министър и основател на Атлантическия клуб у нас, Соломон Паси, сравни украинския президент с Апостола на свободата.

"Мога да го сравня с индийския Махатма Ганди, а с български герой - това е украинският Васил Левски. Той освобождава своята държава", каза Паси по БНТ.

Той беше сред отбраните личности - политици, дипломати, бивши и настоящи, общественици, поканени да присъстват на дискусията със Зеленски в Националния исторически музей. Впечатленията му след общуването със Зеленски били, че той е топъл и емоционален човек.

Соломон Паси коментира и резултата от визитата на украинския президент у нас.

"Първото, което получи, е че България се върна на моралната карта на Европа", категоричен е шефът на Атлантическия клуб.

Паси отбеляза, че визитата у нас бе част от обиколката на Зеленски в три натовски държави - от България той излетя за Чехия, а след това за Турция. И допълни, че интересът на България не е да е външна граница на ЕС и НАТО.

"Ние имаме интерес да сме в сърцето на ЕС и НАТО, където е много по-сигурно спокойно. Затова колкото повече НАТО се разширява, толкова по-добре и сигурно за България. Смятам, че това бе много добра възможност да се заявим", каза още бившият външен министър.