Базирани в Украйна руски въоръжени групировки обявиха, че нанасят удари по два големи руски града в близост до украинската граница и призоваха цивилните да се евакуират, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Принудени сме да нанесем удари по военни позиции, разположени в градовете Белгород и Курск", заявиха в "Телеграм" три прокиевски бойни формирования, наречени Легион "Свобода за Русия", "Руски доброволчески корпус" и батальон "Сибир".

"За да се избегнат жертви сред цивилното население, призоваваме всички незабавно да се евакуират от тези градове", допълниха те.

Това изявление идва ден след нахлувания в граничните райони на Белгородска и Курска област, отговорност за които поеха същите групировки. Руското министерство на отбраната заяви, че както вчерашните, така и днешните атаки са били "отблъснати", посочва Ройтерс.

Въпреки това един член на руската териториална отбрана е бил убит, а 10 цивилни са били ранени при нахлуването в Белгородска област, по думите нейния губернатор.

Легион "Свобода за Русия", който стои зад предишни въоръжени нахлувания в Русия, заяви вчера, че е превзел граничното село Тьоткино в Курска област. Тези бойци, които твърдят, че са руснаци, обявиха, че са "унищожили" руска бронирана машина и че силите на Москва "бързо са напуснали" селото, оставяйки след себе си тежки оръжия.

В резултат на тези атаки руските регионални власти наредиха преминаването към дистанционно обучение на училищата в град Курск, съобщи кметът Игор Куцак.