Френският президент Еманюел Макрон каза, че на днешния Европейския съвет би трябвало да бъде решен въпросът за попълването на три от главните длъжности в Европейския съюз, а определянето на следващия ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще стане по-нататък, предаде Ройтерс.

"За мен е важно да можем да излезем от този съвет с отговори и нов екип", заяви Макрон пред репортери при пристигането си за срещата на лидерите от ЕС в Брюксел.

"Това е новият екип, за който ще вземем решение - за три от имената днес, за ЕЦБ вероятно малко по-късно", каза той.

Европейският съвет отговаря за предлагане на кандидати за четири ключови позиции, включително председател на Европейската комисия и президент на ЕЦБ. Според Макрон "би трябвало да има двама мъже и две жени".

Дипломати и служители заявиха, че холандският социалист Франс Тимерманс е на път да бъде определен за следващ председател на Европейската комисия.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес при пристигането си в Брюксел, че очаква разговорите за разпределянето на най-висшите постове в ЕС да не бъдат леки, предаде Франс прес.

"Предвид това как се очертават нещата, дискусиите няма да бъдат много леки, това е най-малкото, което може да се каже", заяви Меркел преди срещата на върха, на която трябва да се определи по-специално приемник на Жан-Клод Юнкер начело на Европейската комисия.

Унгарският премиер Виктор Орбан определи като историческа грешка плана на председателя на Европейския съвет Доналд Туск да предложи социалдемократа Франс Тимерманс начело на Европейската комисия, предаде Франс прес.

В писмо, адресирано до Жозеф Дол, лидера на Европейската народна партия и публикувано в Туитър от Юдит Варга, унгарския държавен секретар по европейските въпроси, Орбан се възмущава от евентуалната номинация на Тимерманс начело на ЕК. Този сценарий ще даде ключов пост на една политическа формация, класирала се на второ място на евровота. Партията Фидес на Орбан е член на ЕНП, която се класира на първо място на евровота през май. Членството й беше суспендирано през март заради позициите й срещу Брюксел. Фидес има в новия ЕП 12 евродепутати, които са част от ЕНП.

Според Орбан е унизително партията, класирала се начело на евроизборите, да остави ключовия пост, за който се е борила, на друг, който е в по-лоша позиция.

Унгария е от страните, които са най-враждебно настроени към номинацията на Тимерманс, заедно с останалите страни от Вишеградската група, плюс Италия. Тимерманс, който е фигура номер две в ЕК сега, поде процедурите за нарушение на правилата на правовата държава срещу Унгария и Полша, припомня Франс прес.

Според приближени на Манфред Вебер, кандидата на ЕНП за поста на председател на ЕК, той се е отказал от него при условие да бъде избран в сряда начело на Европейския парламент, което налага подкрепа за него от страна на социалистите и центристите.