Властите в Германия оповестиха ареста и прехвърлянето в страната на нидерландец, заподозрян в измама във връзка с дръзкия обир на скъпоценности от музей в Дрезден в края на 2019 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Задържаният е мъж на 54 години, чиято самоличност не се разкрива. Той е казал, че му е била предложена скъпоценност, открадната по време на взлома, и е обещал да уреди откупуването й, за да бъде върната на собственика й, се посочва в съвместно изявление, направено от прокуратурата на Дрезден и полицията на Саксония.

Властите подозират, че обирът от музея "Грюнес Гевьолбе" в Дрезден на 25 ноември 2019 г. е извършен от членове на престъпна група от ливански произход, действаща активно в Германия и известна като "клана Ремо".

"Грюнес Гевьолбе" е сред най-старите музеи в света. Създаден през 1723 г., той е дом на една от най-изящните колекции от скъпоценности в Европа.

Извършителите са откраднали дузина украшения от 18-и век, включващи бижута и скъпоценни камъни, няколко "стотици" диаманта, в това число един 49-каратов, вграден в "еполет".

Досега не е намерена нито една от откраднатите скъпоценности, чиято обща застрахователна стойност на скъпоценностите е минимум 113,8 милиона евро (129 милиона долара). Плячката, задигната в обира, обаче се счита за безценна, тъй като бижутата имат и огромна културна и историческа стойност.

Заподозреният, който понастоящем е задържан в Германия, се е свързал с нидерландски арт детектив през декември 2021 г., представяйки се за търговец на диаманти от Антверпен. Пред следователя той е казал, че му е било предложено да откупи за 40 000 евро исторически полски медал, който е принадлежал на музея.

След предварителна проверка на изложените факти, детективът се съгласил и сумата е била предадена на заподозрения в брой. Противно на твърденията му обаче, той е избягал с парите, се казва в изявлението на прокурорите.

След като самоличността му е установена, властите откриват, че мъжът има богато криминално досие. През март тази година той е задържан в Нидерландия, когато е посочен като заподозрян в измамата с откупуването и е прехвърлен в Дрезден този месец, където ще бъде съден.