В Русия днес започнаха президентските избори, които за първи път се провеждат в рамките на 3 дни и почти сигурно ще удължат управлението на президента Владимир Путин с още шест години, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

За поста държавен глава се борят четирима кандидати: Владимир Путин, Владислав Даванков, Леонид Слуцки и Николай Харитонов.

Изборите се произвеждат на фона на безмилостни репресии, които осакатиха независимите медии и видни правозащитни организации и дадоха на Путин пълен контрол върху политическата система, посочва американската информационна агенция.

Президентът Владимир Путин вече призова избирателите, включително в анексираните части на Украйна, да бъдат единни в определянето на бъдещето на Русия, като гласуват на президентските избори.

Руснаците гласуват, докато войната на Русия срещу Украйна влиза в третата си година. Руските сили имат преимущество на бойното поле и бавно постигат малки териториални успехи. Украйна, от друга страна, накара Русия да изглежда уязвима, като нанесе удари с дронове дълбоко навътре в територията ѝ и по военни кораби от нейния Черноморски флот.

Гласуването ще продължи до неделя в изборни секции на цялата територия на страната, включваща 11 часови зони, а също така и в незаконно анексираните региони от Украйна. Руснаците могат за пръв път да гласуват и онлайн на тези президентски избори. В най-северните територии изборите започнаха на 3 март.

Седемдесет и една годишният Путин се бори за пети мандат и на практика няма конкуренция. Неговите политически опоненти са или в затвора, или в изгнание в чужбина, а най-яростният му съперник, Алексей Навални, почина миналия месец в наказателна колония в Арктика.

Останалите трима кандидати за президент са почти неизвестни политици от партии, които само на хартия са опозиционни и всъщност следват линията на Кремъл, посочва АП.

Окупираните територии в Украйна

В окупираните украински територии, назначените от Москва власти са организирали флашмоб със снимки от "избирателните секции". Освен това в Мариупол хората са насърчавани да участват в изборите с физически упражнения и викторини, като е обещано, че в избирателните секции ще бъдат раздадени награди.

"В навечерието на президентските избори окупаторите започнаха да издирват "диверсанти" в Мариупол. В различни райони на града окупаторите патрулират по улиците и спират колите на жителите на Мариупол", се казва в съобщение на градския съвет, цитирано от Укринформ. Специалните служби на Донецката народна република са задържали жена, заподозряна в предполагаем "шпионаж и предаване на информация за местонахождението на военнослужещи".

Произвеждането от страна на Русия на избори в окупираните украински територии е незаконно и невалидно, заяви в четвъртък украинското министерство на външните работи и призова международните партньори да не признават резултата от вота.

Кипър

"Президентските избори на Руската федерация са фундаментално политическо събитие, което е от голямо значение не само в нашата страна, но и в чужбина", заяви руският посланик в Кипър Мурат Зязиков пред ТАСС. "Задачата на посолството е да осигури всички необходими условия за изразяване на волята на сънародниците. Всеки руснак в Кипър ще има възможност да изпълни своя граждански дълг и да гласува", добави той.

Младите граждани на Руската федерация, които идват да гласуват за първи път, ще получат сувенири с руски символи в памет на това важно събитие.

Броят на руснаците, живеещи в Кипър, надхвърля 120 хиляди души.

САЩ

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов заяви в четвъртък, че в посолството на страната му в американската столица Вашингтон са получени заплахи във връзка със започналата днес в Русия същинска фаза на президентските избори, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Получаваме редица провокативни, заплашителни обаждания", заяви Антонов пред държавен телевизионен канал.

"Наясно сме, че има планирани антируски действия около посолството и нашите консулства. Ще има и опити за проникване в сградата на руското посолство - те няма да попречат на изборите, защото подобен план няма да проработи, но по-скоро ще затруднят изборния процес и ще ни развалят настроението", добави той, цитиран от Ройтерс.

Европейският съюз

ЕС ще реши дали да признае предстоящите по-късно тази седмица руски президентски избори след вота, заяви в четвъртък говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос. Той отбеляза, че отсега е ясно, че резултатите от гласуването в завзетите украински области няма да бъдат признати от ЕС, цитира думите му БТА.

Обикновено не се произнасяме до произвеждането на изборите, каза говорителят. Знаем как изборите се организират при сегашното управление в Кремъл и как ще изглеждат. Продължават репресиите над политическите опоненти, те биват тровени и убивани в затвора. Виждаме натиска над свободните медии и гражданското общество, добави той.

Много е трудно да очакваме свободни и честни избори, в които руските граждани имат истински избор. Ще преценим дали да признаем руските президентски избори, след като видим целия процес. Русия свиква незаконно избори, в разрез с международното право, в завзетите временно украински области. Изборите в тези области няма да бъдат признати от ЕС, допълни говорителят.