Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити силно оспорваната си политика за разделяне на семейства на мигранти, като потвърди, че това е единствената възможност за ефективна борба срещу нелегалната имиграция, предаде Франс прес, цитарана от БТА.

"Не искам децата да бъдат отделяни от родителите им", увери Тръмп, но преди да изтъкне: "Когато обвинявате родителите, че са влезли незаконно в страната, какво следва да направите, трябва да отделите децата", изтъкна президентът на САЩ.

Подчертавайки необходимостта от борба срещу трафикантите, които "се подиграват със системата", Тръмп обвини медиите, че са техни съучастници.

"Ние не искаме хората да се изсипват в страната ни. Ние искаме те да идват тук, следвайки законната процедура и ние искаме накрая една система на принципа на заслугите", допълни той.

"Онези, които подават молба за убежище по законен път не са обект на никакво преследване. Фалшивите новинарски медии не говорят за тях никога. Те помагат на тези каналджии и на тези трафиканти както никой не може да повярва", допълни Тръмп, без да навлиза в подробности.

Той обвини демократите за пореден път, че са отговорни за настоящата криза и каза, че те пречат в Конгреса на всякаква реформа на имиграционната система.

Междувременно мексиканският външен министър Луис Видегарай осъди жестокото и нехуманно разделяне на семействата на мигранти, влезли незаконно в САЩ, предадоха световните агенции.

"Искам от името на правителството и на мексиканския народ да кажа, че ние най-категорично и енергично осъждаме тази жестока и нехуманна политика", каза министърът.

"Призоваваме американското правителство, на най-високо ниво, да преосмисли тази политика и да даде приоритет на правата и на добруването на малките момчета и момичета, независимо от тяхната националност и тяхното миграционно положение", каза още дипломатът.

"Не можем да останем безразлични", подчерта той.

Над 2300 деца и млади мигранти бяха разделени от родителите си, обвинени, че са преминали незаконно границата на САЩ, според данни на администрацията на Доналд Тръмп, разпространени вчера.

Въпреки полемиката, която породи тази политика на нулева толератност, Тръмп я защити и каза, че САЩ няма да се превърнат в лагер за мигранти.

Политиката на администрацията поражда и все повече критики и от страна на американски знаменитости, предаде Асошиейтед прес. Днес водещата Елън де Дженерис изрази подкрепата си за групите, противопоставящи се на политиката. Кънтри иконата Уили Нелсън пък предложи среща на Тръмп в един от центровете за задържане на мигранти близо до границата на САЩ с Мексико. Така Тръмп щял да разбере по-добре какво се случва там, предаде Асошиейтед прес.

Звездата Джон Леджънт и съпругата му Криси Тейгън пък събраха и дариха 1 милион долара на Съюза за американски граждански свободи, противопоставящ се също на политиката.

В същото време президентът е заявил пред конгресмените от Републиканската партия, че подкрепя всеки от двата законопроекта на републиканците, внесени в Камарата на представителите, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Тръмп се е консултирал със съпартийците си от долната камара на Конгреса и е заявил, че нещо трябва да бъде направено по въпроса за имиграцията "веднага".

"Разделянето на семейства определено не е нещо очарователно и изглежда зле", казал той.

Инициативите се различават - едната е по-умерена, а другата е крайно консервативна, отбелязват анализатори, цитирани от ТАСС.

Очаква се Камарата на представителите да ги гласува през идните дни, като демократите решително се противопоставят на предложенията на републиканците