Американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър, че ще обяви решението си по споразумението за иранската ядрена програма днес, предадоха световните агенции.

"Ще обявя решението си за иранската ядрена сделка утре от Белия дом в 14 ч. (18 ч. по Гринуич, 21 ч. българско време)", съобщи той.

Тръмп си бе дал срок до 12 май да реши дали да изтегли САЩ от сделката. Той даде този срок на европейските страни, подписали споразумението, да работят с Техеран за коригиране на това, което според него са недостатъци на документа.

Споразумението беше сключено във Виена през 2015 г., като страни по него са Ислямска република Иран и страните от групата 5+1 (САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия). То налага на Иран забрана да произвежда ядрено гориво дори за мирни цели. Всички страни, освен САЩ, се обявиха за запазване на ядрената сделка, като допускат разширяването й.

Според президента на САЩ обаче това споразумение само отлага деня, в който Техеран ще се сдобие с ядрени оръжия и освен това не ограничава ракетните му програми, нито влиянието му в Близкия изток.

Вместо да отлага проблемите с още едно десетилетие, Тръмп смята, че ще може да накара Иран да се съгласи на нови преговори.

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че Техеран може да остане страна по ядреното споразумение, дори ако Вашингтон се оттегли, стига останалите страни да гарантират иранските очаквания.

"Или това, което искаме в рамките на ядреното споразумение ще бъде гарантирано от неамериканските страни, или това няма да се случи, и ще вървим по своя път", заявява Рохани, цитиран на сайта на президентството.

Вчера Рохани заяви, че САЩ ще бъдат основните губещи, ако президентът им вземе решението, с което заплашва от месеци.

"Не се притесняваме от твърдите решения на Америка. Ние сме готови за всички сценарии и следващата седмица в нашия живот няма да настъпи никаква промяна", заяви Рохани в реч по телевизията.

"Ако те искат да са сигурни, че не се стремим към ядрена бомба, сме казвали неведнъж, че не се и няма да се стремим", добави президентът, който беше един от основните автори на споразумението от иранска страна. "Но ако искат да отслабят Иран и да ограничат влиянието му, независимо дали в региона или в света, Иран ще се съпротивлява ожесточено", подчерта той.

Какво мислят другите страни

Независимо какво реши Тръмп, Франция, Германия и Великобритания ще се придържат към споразумението, защото то е най-добрият начин да се попречи на Иран да разработи ядрена бомба, заяви френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан след среща с германския си колега Хайко Маас в Берлин.

Споразумението, което се проверява от инспектори на ООН, прави света по-безопасен, добави Маас, уверявайки, че Германия ще направи всичко възможно, за да го запази.

"Опасяваме се, че един провал може да доведе до ескалация и да се върнем към времената преди 2013 г.", заяви Маас на срещата с Льо Дриан.

"Не мислим, че има оправдана причина за изтегляне от това споразумение и продължаваме да защитавам тази теза пред нашите американски приятели", добави германският външен министър на съвместна пресконференция с френския си колега.

Британският външен министър Борис Джонсън, който е във Вашингтон за преговори, заяви, че споразумението има слабости, но те могат да бъдат поправени. Лондон работи за това редом с Берлин, Париж и Вашингтон, добави той.

"Сигурен съм в едно: всяка достъпна алтернатива е по-лоша", каза Джонсън пред в. "Ню Йорк таймс". "Най-разумният курс е да се усъвършенстват оковите, вместо да се чупят".

Дори ако Тръмп отхвърли възможното подобрение, по което работят американски и европейски представители и реши да въведе отново санкциите, най-драстичните мерки на САЩ, насочени срещу иранските продажби на петрол, няма да бъдат възстановени незабавно, подчертава Ройтерс.

Междувременно Борис Джонсън обсъди ситуацията около споразумението с американския вицепрезидент Майк Пенс.

По време на срещата Пенс е подчертал, че е необходимо да не се допуска Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Пенс и Джонсън са се договорили и да работят заедно за противодействието на геополитическите изменения, особено в Близкия изток.