Адвокати на бившия американски президент Доналд Тръмп поискаха днес от федерален съдия да наложи възбрана на ФБР да продължи с преглеждането на документите, иззети от имението му Мар-а-Лаго във Флорида по-рано този месец, докато не бъде назначено специално длъжностно лице, което да работи като независим експерт в помощ на съдията при преглеждането на материалите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Адвокатите изтъкнаха като аргумент пред съдията, че материалите, иззети от имението на Тръмп, по презумпция попадат под действието на привилегиите на изпълнителната власт.

В искането на Тръмп до федералния съд в Уест Палм Бийч, във Флорида, се настоява също американското министерство на правосъдието да му издаде по-подробна разписка за конфискуваните материали от имението му в Мар-а-Лаго, както и разследващите да върнат всички документи, които не попадат в заповедта за обиск.

"Не може да бъде позволено политиката да влияе на съдопроизводството", се казва в искането на Тръмп и се допълва: "Правоприлагането е щит, който защитава американците. То не може да бъде използвано като оръжие за политически цели".

Искането е отправено пред съдия Айлин Кенън, която навремето е била назначена от Тръмп.

Междувременно стана известно, че според лидера на републиканците в американския Сенат Мич Макконъл шансът на собствената му партия да вземе контрол над горната камара на парламента след междинните избори през ноември е 50 на 50, предаде Ройтерс. Той прогнозира, че Сенатът ще остане силно разделен, какъвто и да е резултатът от изборите.

Макконъл заяви по време на бизнес обяд в Джорджтаун, щата Кентъки, че ако републиканците спечелят мнозинство в двете камари, Конгресът ще намери начин да работи с президента Джо Байдън.

Миналата седмица републиканският лидер предположи, че партията му има по-добри шансове да спечели мнозинство в Камарата на представителите, отколкото в Сената, като според него това се дължи на качествата на кандидатите.

"Какъв е шансът да се преобърне съотношението на силите в Сената? Той е 50 на 50. Сега ние имаме Сенат, разделен 50 на 50, както и страна, разделена наполовина. И си мисля, че резултатът ще бъде много, много близък и в двата случая", заяви той пред търговската камара на окръг Скот.

"Според мен президентът ще прояви умереност, ако силите както в Камарата на представителите, така и в Сената, се преобърнат. Той няма да има друг избор. Така че ще се опитаме да постигнем някакъв напредък в страната през оставащите две години от мандата му... но няма да има драматична промяна", каза още Макконъл.

Проучванията на общественото мнение сочат, че в момента много републиканци вярват на твърденията на бившия американски президент Доналд Тръмп, че изборите от 2020 г. са били фалшифицирани, отбелязва АП.

Макконъл коментира, че "това се случва понякога, но демокрацията е стабилна" и допълни, че не би се притеснявал по този въпрос на фона на всички останали проблеми.