Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова да бъде разкрита самоличността на разобличителя, който стана причина за разследването срещу него за импийчмънт, започнато от контролираната от демократите Камара на представителите, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Тръмп се аргументира, че въпросният човек е предоставил фалшива информация. Без да представи доказателства, президентът на САЩ намекна, че разобличителят може да е виновен за измама.

"Разобличителят трябва да бъде разкрит, защото разобличителят даде фалшива информация. Той измисли история", каза Тръмп пред репортери в Белия дом.

Адвокат на разобличителя междувременно съобщи, че клиентът му е готов да отговори директно на писмените въпроси на републиканците от комисията по разузнаването в Камарата на представителите, която води разследването за импийчмънт срещу президента. Целта е да бъдат парирани опитите на Републиканската партия начело с Тръмп да бъде разкрита самоличността на въпросния човек, който е представител на американската разузнавателна общност.

, че в телефонен разговор на 25 юли президентът на САЩ е поискал от украинския си колега Володимир Зеленски страната му да разследва Джо Байдън, чийто син Хънтър е работил за украинска газова компания. Бившият американски вицепрезидент е потенциален съперник от демократите на Тръмп на президентските избори в Съединените щати догодина.

Разследването се фокусира върху телефонния разговор на Тръмп от 25 юли с президента на Украйна Володимир Зеленски, в който американският президент е поискал от украинския да разследва неговия опонент и потенциален съперник на президентските избори догодина Джо Байдън, чийто син Хънтър е работил за украинска газова компания.

Разобличителят е подал сигнал именно за този телефонен разговор между двамата президенти.

В телефонния разговор Тръмп поискал от украинския си колега да разследва също така евентуална украинска намеса в хакерската атака през 2016 г. по време на предизборната кампания. Демократите обвиняват Тръмп в това, че е злоупотребил с властта си и се е опитал да окаже натиск върху Украйна, за да се намеси в американските избори в полза на Тръмп.