Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в неделя, че иска да се срещне със сътрудника на разузнаването, който е написал жалбата за телефонния му разговор през юли с украинския президент Володимир Зеленски, предадоха информационните агенции, цитирани от БТА.

"Като всеки американец, аз заслужавам да се срещне с моя обвинител, особено когато този обвинител, така нареченият "разобличител", е представил един безукорен разговор с чуждестранен лидер по изцяло некоректен и лъжлив начин", написа Тръмп в Туитър.

В серия от туитове американският президент поиска да се срещне с всички източници, които са предоставили информация на разобличителя.

Тръмп поиска също конгресмен Адам Шиф (демократ от щата Калифорния), който е председател на комисията по разузнаване в Камарата на представителите, да бъде разпитан за измама и държавна измяна.

"Този човек шпионирал ли е президента на САЩ?", попита в туит Тръмп и допълни: "Сериозни последици".

Изявленията на Тръмп идват няколко дни, след като демократите започнаха разследване, което може да доведе до импийчмънт на президента републиканец. В центъра на разследването е жалба на разобличител, в която се твърди, че Тръмп е опитал да окаже натиск на Украйна да разследва дейността на сина на бившия американски вицепрезидент Джо Байдън в замяна на финансова и военна помощ за Киев. Демократът Байдън в момента е най-вероятният конкурент на Тръмп на предстоящите през ноември 2020 г. президентски избори.

Разобличителят е от средите на американското разузнаване, но неговата или нейната самоличност остава неизвестна.

Телевизия СиБиЕс съобщи, че въпросният сътрудник е поставен под федерална защита, тъй като се опасява за своята сигурност.

Привърженици на президента на САЩ Доналд Тръмп се появиха в неделя по няколко телевизионни канала, за да защитят Тръмп от обвиненията.

Руди Джулиани - личният адвокат на Тръмп и централна фигура в скандала, продължи да разпространява непотвърдена информация, според която бившият вицепрезидент Джо Байдън е оказвал натиск за отстраняване на украински прокурор, за да защити сина си. Джулиани каза, че няма да сътрудничи на конгресмена Адам Шиф без изричното съгласие на Тръмп.

Съветникът по политическите въпроси на Тръмп - Стивън Милър, постави под въпрос почтеността на разобличителя, наричайки го "агент на дълбоката държава".

Председателят на комисията по разузнаване Адам Шиф пък заяви, че Конгресът е решен да получи достъп до разговорите на президента Тръмп с руския държавен глава Владимир Путин и с други световни лидери, като се позова на опасения, че президентът републиканец може да е застрашил националната сигурност.

Междевриминнж проучване показа, че повече от половината американци се обявяват за импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

В началото на тази седмица контролираната от демократите Камара на представителите в Конгреса на САЩ започна разследване за отстраняване на Тръмп. 55 процента от участниците в допитването, представено от телевизия Си Би ЕС, подкрепят отстраняването на президента. На това мнение са 90 процента от анкетираните демократи.

Две трети от участниците в друг сондаж, проведен от института Ипсос за телевизия Ей Би Си Нюз, определят телефонния разговор между Тръмп и Зеленски като сериозен проблем.