Камарата на представителите в Конгреса на САЩ гласува за официално започване на процедура по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

Само двама демократи - представляващи окръзи, които Тръмп спечели с лекота през 2016 г. - гласуваха против резолюцията, заедно с всички републиканци, отбеляза Би Би Си. Така гласовете се оформиха така: 232 "за" и 196 "против".

Приетата днес резолюция урежда правила за разследване за импийчмънт срещу Доналд Тръмп.

Това е първото официално гласуване по процедурата за импийчмънт, която по всяка вероятност ще продължи с месеци, евентуално и през първите седмици от изборната 2020 г., изтъкна АП.

Гласуването беше и първият тест за това има ли подкрепа за импийчмънт в контролираната от демократите Камара на представителите на Конгреса, която ще контролира разследването.

Резолюцията също така определя правата на адвокатите на Тръмп. Демократите ще могат да ограничават възможностите на републиканците и на адвокатите на Белия дом да призовават свидетели.

В какво обвиняват Тръмп

Демократите започнаха процедура по импийчмънт по подозрение, че президентът Доналд Тръмп е злоупотребил със служебното си положение с оказване на натиск над украинските власти, за да разследват политическия му съперник Джо Байдън. Демократите подозират Тръмп, че е поставил това разследване като условие да отпусне на Украйна военна помощ за близо 400 милиона долара. Според "Вашингтон пост" в сделката са били включени и преференциални условия за търговия с Киев.

Демократите вече са изслушали около дузина дипломати и съветници на Белия дом при закрити врата. Според изтекли в медиите сведения показанията на някои посланици и други високопоставени лица уличават Тръмп в нарушения, отбелязва Франс прес.

Най-големият лов на вещици в американската история - това написа Тръмп в туитър.

"Това е несправедливо, противоконституционно и по същество антиамериканско", се казва в изявление на Белия дом.