Американският президент Доналд Тръмп остро разкритикува демократите заради тяхното разследване за импийчмънт и каза, че би трябвало да има начин те да бъдат спрени, вероятно по съдебен път, предаде Ройтерс.

"Това, което . . . демократите причиняват на тази страна, е позор и не бива да бъде допускано. Би трябвало да има начин то да бъде спряно, може би по законов път чрез съдилищата", заяви Тръмп, след като се завърна във Вашингтон от Ню Йорк, където участва в годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Според в. "Ню Йорк таймс", който цитира запознат източник, Тръмп казал пред служители от мисията на САЩ в ООН, че иска да знае кой е предоставил на разобличител информацията за неговия телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски.

Тръмп сравнил с шпионин този, който е предоставил информацията за разговора му със Зеленски, и заявил, че някога са постъпвали с шпионите по различен начин, отбелязва Ройтерс.

Губернаторът на щата Върмонт Фил Скот стана първият републиканец на ръководен пост в изпълнителната власт, подкрепил разследване за импийчмънт срещу Тръмп, съобщи Асошиейтед прес.

Скот обаче предупреди, че иска да знае повече, преди да бъдат предприети по-нататъшни действия.

Той каза, че не бил изненадан от твърденията, че Тръмп многократно призовал Зеленски да "проучи" потенциалния кандидат на демократите за президент на САЩ Джо Байдън, защото "го е наблюдавал през годините".