Американският президент Доналд Тръмп е призовал турския си колега Реджеп Тайип Ердоган да съдейства за освобождаване на задържания в Турция от октомври 2016 г. американски пастор Андрю Брънсън, съден по обвинения в терористична дейност и шпионаж, съобщават в."Миллиет" и в."Хюриет". Тръмп е отправил този призив в послание в Туитър, след като на заседание от процеса вчера турски съд нареди продължаване на предварителния арест на пастора.

"Абсолютен позор е Турция да не освободи от затвора Андрю Брънсън - уважаван американски пастор. Много дълго време той остана в затвора. Ердоган трябва да направи нещо за освобождаването на този чудесен християнски съпруг и баща. Той не е направил нищо лошо и семейството му има нужда от него", е написал Тръмп.

Турските власти обвиняват пастор Брънсън, че е действал в полза на мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, както и в полза на Кюрдската работническа партия /ПКК/. Анкара разглежда тези две организации като терористични.

Пастор Брънсън, който живее в Турция от двайсетина години, е обвинен също в шпионаж с политически или военни цели.

Всички турски вестници съобщават, че в 01.00 часа тази нощ в Турция е приключило извънредното положение, което бе обявено на 21 юли 2016 г., няколко дни след опита за преврат, и оттогава бе удължавано седем пъти за периоди по три месеца.

Същевременно в."Джумхуриет" посочва, че днес в правната комисия на парламента ще бъде обсъждан внесеният от управляващата Партия на справедливостта и развитието проектозакон с мерки за борба с тероризма в периода след извънредното положение.

Вестникът отбелязва, че включените в проектозакона положения на практика удължават извънредното положение и много от тях противоречат на конституцията.

Така например вестникът посочва, че предвидените широки пълномощия на валиите да могат в някои случаи да ограничават за срок до 15 дни влизането и излизането на определени места в окръга за лица, за които има подозрения, че могат да нарушат обществения ред и сигурност, както и да ограничават движението на хора на определени места и в определени часове, противоречат на члена от конституцията, предвиждащ свобода на заселване и движение.

Вестникът отбелязва също, че Съветът на Европа е изразил задоволство от решението на Анкара да не бъде удължавано повече извънредното положение, но е подчертал, че подготвеният проектозакон в рамките на борбата срещу тероризма трябва да е в съответствие с европейската конвенция за правата на човека. Съветът на Европа е заявил, че е готов да окаже на Турция необходимата подкрепа по този въпрос.

Вестник "Хюриет" съобщава, че управляващата Партия на справедливостта и развитието е внесла вчера в парламента проектозакон, предвиждащ възможност за освобождаване от военна служба срещу заплащане.

От тази възможност ще могат да се възползват мъжете на възраст 25 години и над тази възраст, като ще трябва да платят сума от 15 000 турски лири и да преминат 28-дневно военно обучение, за да се смята, че са отбили военната си служба. В периода на военното обучение работещите ще бъдат в неплатен отпуск, предвижда проектозаконът.

Живеещите в чужбина турски граждани ще могат да се освободят от военна служба като платят 2000 евро, според проектозакона.