Американският президент Доналд Тръмп е пратил писмо до косовския си колега Хашим Тачи, призовавайки го да направи всичко за постигане на споразумение със Сърбия две десетилетия след приключването на тяхната война. Това се казва в съобщение на сайта на Тачи, предаде Ройтерс.

Сърбия и бившата й провинция Косово, която обяви независимост през 2008 г., поеха ангажимента през 2013 г. да водят диалог под егидата на ЕС, целящ да разреши неразрешените въпроси между тях. Но малко напредък бе постигнат оттогава.

В последния месец обаче отношенията между двете държави са обтегнати до крайност. Причината е въведените от Косово мита за сръбски стоки и създаването на Косовска армия.

Американският президент Доналд Тръмп е изпратил писма до колегите си от Косово и Сърбия, Хашим Тачи и Александър Вучич, с които ги призовава да направят всичко възможно, за да може двете страни да постигнат трайно споразумение, което да подпишат пред него в Белия дом, съобщава Канал5 ТВ от Скопие.

Тачи обяви съдържанието на писмото в страницата си във Фейсбук.

"Провалът да се извлече изгода от тази уникална възможност ще бъде стратегическо отстъпление, тъй като друг шанс за траен мир вероятно няма да се случи скоро", се казва в текста на писмото, публикувано на сайта на Тачи.

"САЩ инвестираха много в успеха на Косово като независима, суверенна държава", се допълва още в текста.

В писмото се казва, че споразумението между Косово и Сърбия ще бъде приветствано от Тръмп като "историческо".

Във Вашингтон засега Белият дом не коментирал информацията.