Президентът на САЩ Доналд Тръмп посети за първи път Държавния департамент. Той присъства на церемонията по встъпване в длъжност на новия американски държавен секретар Майк Помпео, одобрен от Сената на американския Конгрес миналата седмица, предаде Асошиейтед прес.

Помпео, който преди това бе директор на ЦРУ, замени на поста Рекс Тилърсън, отстранен през март след месеци на сблъсъци между него и Тръмп.

Помпео официално положи клетва пред съдията от Върховния съд Самуел Алито още миналия четвъртък и после замина на първата си задгранична обиколка, отвела го в Брюксел и в Близкия изток.

Снимка: БТА

Днес на церемонията по встъпване в длъжност Помпейо каза, че Държавният департамент ще води твърда дипломация, когато се наложи, предаде ТАСС.

Той каза, че САЩ се намират в ранен стадий на решаване на кризата със Северна Корея и подчерта, че точно сега има безпрецедентна възможност за промяна на хода на историята на Корейския полуостров.

Държавният секретар пое ангажимента да се постигне без отсрочка преустановяването на севернокорейската програма за оръжия за масово поразяване и увери, че настоящата американска администрация няма да повтори грешките от миналото и ще си отваря широко очите, предаде Франс прес.

"Лошо споразумение не е опция", каза Помпео, визирайки предстоящите разговори между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун. "Решени сме да постигнем постоянното, подлежащо на проверки и необратимо прекратяване на севернокорейската програма за оръжия за масово поразяване и това да стане без отлагане", допълни той.

Снимка: БТА

По повод присъствието на Тръмп в Държавния департамент, АП припомня, че той го избягваше по време на мандата на Тилърсън и се бавеше при запълването на овакантените висши дипломатически постове.

Помпео обеща да влее нови сили в Държавния департамент и да възстанови неговото реноме и самоувереност.