Президентът на САЩ Доналд Тръмп помилва посмъртно първия афроамерикански шампион по бокс в тежка категория Джак Джонсън, чиято присъда, произнесена преди над 100 години, според мнозина е била мотивирана от расистки подбуди, предадоха световни агенции, цитирани от БТА.

По време на церемонията в Овалния кабинет Тръмп заяви, че сега се премахва eдна историческа несправедливост и се отдава почит на легендарния боксьор. Сред присъстващите беше и актьорът Силвестър Сталоун, известен с ролята си на боксьор във филма "Роки". Преди време именно Сталоун обърнал на Тръмп внимание върху съдбата на Джонсън.

Джонсън става шампион по бокс в тежка категория през 1908 година, а през 1913 година е осъден, защото пътувал с бялата си приятелка. Той бил подведен под отговорност по силата на закона Ман, забраняващ превозване на жени от един щат в друг с "неморална" цел. Всички съдебни заседатели по делото са били бели.

Тръмп подчерта, че Джонсън е лежал 10 месеца в затвора "за нещо, което мнозина смятат за несправедливост по расистки подбуди". С президентското помилване тази присъда се заличава посмъртно, изчиствайки името на боксьора.