Ексцентричният президент на САЩ Доналд Тръмп отново шокира публиката, предават световните медии. По време на традиционната телефонна връзка с публиката, докато Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) - общата военна организация на САЩ и Канада, следи пътуването на шейната на Дядо Коледа, всяко дете може да позвъни и да се осведоми докъде е стигнал в обиколката си по света добрият старец. Тази година на "горещата линия" отговаряха и президентът и съпругата му Мелания.

Според журналисти, очевидци на случката, Тръмп разговарял със 7-годишно момче на име Коулман, което изненадал неприятно с въпроса: "Ти все още ли вярваш в Дядо Коледа? На 7 години вече не е ли малко късничко?", след което се усмихнал и продължил: "Е, наслаждавай се".

Традицията, според която военновъздушните сили на САЩ следят придвижването на Дядо Коледа, датира от 1955 г., когато деца, издирващи добрия старец, се свързали по грешка с военния команден център в Колорадо Спрингс, заради грешен телефонен номер на Дядо Коледа, публикуван в местен вестник.

Същата вечер полковникът от американската армия Хари Шуп, вместо да затвори телефона, заповядал на операторите да проследят информацията за Дядо Коледа и да отговарят на всяко дете, което позвъни на този номер. Оттогава традицията продължава.

Тази година НОРАД вдигна във въздуха изтребители, за да "съпроводят" летящата шейна на Дядо Коледа. При навлизането на канадска територия край остров Нюфаундленд са били вдигнати два самолета CF-18, след което пък на територията на САЩ щафетата е поета от американските военновъздушни сили.

Полетът на шейната се следи от 47 радара, разположени в северните и източните райони на САЩ и Канада, а също и от спътници с инфрачервени датчици, за които се твърди, че реагирали на топлинното лъчение от червения нос на елена Рудолф, теглещ шейната на Дядо Коледа.