Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп отхвърли критиките, които си навлече заради свое изказване за НАТО, и увери, че е направил Алианса силен, предаде Франс прес.

На предизборен митинг в събота Тръмп довери, че е казал на лидера на неуточнена държава НАТО, че тя ако не увеличи разходите си за отбрана, той "би насърчил" Русия "да направи каквото си поиска". Последваха критични реакции от страна на редица европейски лидери.

"Направих НАТО силна и дори радикалните леви демократи и фалшивите републиканци признават това", написа Тръмп в своята социална мрежа "Трут соушъл" (Truth Social).

"Когато казах на 20-те държави (от Алианса), които не плащат справедливия си дял (за отбрана в размер на 2 процента от брутния вътрешен продукт), че трябва да платят или няма да имат американска защита, парите потекоха", увери той.

Тръмп, който е явният фаворит за номинацията на републиканците за президентските избори през ноември, на които, както изглежда, ще се изправи срещу президента демократ Джо Байдън, призова НАТО да изравни помощта си за Украйна с американската, уточнява агенцията.

"Иначе ще бъде Америка на първо място!", предупреди той, имайки предвид външнополитическата си доктрина по време на своя президентски мандат (2017-2021 г.)

Междувременно Тръмп поиска от Върховния съд да отложи делото му за намеса в изборите, като твърди, че има имунитет срещу съдебно преследване по обвиненията, че е подготвял заговор за отмяна на резултата на изборите през 2020 г., предаде Асошиейтед прес.

Адвокатите му внесоха жалба в съда вчера, само четири дни след като съдиите разгледаха отделна жалба на Тръмп да остане в бюлетината за президентските избори въпреки опитите да бъде изключен заради действията му след загубата на изборите през 2020 г.

"Без имунитет срещу наказателно преследване президентството, такова, каквото го познаваме, ще престане да съществува", пишат адвокатите на Тръмп, повтаряйки аргументи, които досега не са успели да повлияят във федералните съдилища.

Подаването на жалбата забави това знаково наказателно дело срещу бившия президент, докато най-висшият съд на страната реши какво да прави. Федералният апелативен съд във Вашингтон по-рано отхвърли исканията на Тръмп за имунитет и постанови, че процесът може да продължи, предаде БТА.

Решението на Върховния съд какво да направи и колко бързо ще действа може да определи дали републиканският кандидат за президентските избори ще бъде съден по делото преди вота през ноември.

Няма график за действията на съда, но екипът на специалния прокурор Джак Смит настояваше категорично процесът да се проведе тази година. В същото време Тръмп многократно се е опитвал да отложи делото. Ако Тръмп победи президента Джо Байдън, той потенциално би могъл да се опита да използва позицията си на ръководител на изпълнителната власт, за да нареди на нов главен прокурор да прекрати федералните дела, които са заведени срещу него, или дори да поиска помилване за себе си, посочва АП.