Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че дебатите на срещата на върха на Г-7 за търговията са били "изключително продуктивни", предадоха световните агенции.

Ръководителите на седемте най-развити демократични държави се събраха днес за работна закуска в края на срещата на върха на Г-7 в канадския град Ла Малбе, предаде ДПА. Главната тема на утринната сесия бе равенството между половете, но форумът като цяло премина под знака на сериозните търговски разногласия между САЩ и останалите шест страни. Вашингтон наложи на партньорите си вносни мита за стоманата и алуминия, а те в отговор обявиха намеренията си да предприемат ответни мерки. 

Франс прес отбелязва, че тазгодишната среща в канадския курорт Ла Малбе е била белязана от конфликта около митата, наложени от Съединените щати върху вноса на стомана и алуминий от почти всички партньори от групата.

На заключителната си пресконференция преди да отпътува от Ла Малбе Тръмп каза още, че е предложил на партньорите си да бъде създадена зона за свободна търговия на Г-7, без мита, без субсидии и без бариери.

Той даде максимална оценка от 10 по скалата от 10 за качеството на отношенията си с другите ръководители от групата, посочвайки най-вече премиера на Канада Джъстин Трюдо, френския президент Еманюел и германския канцлер Ангела Меркел.

Преди срещата в Ла Малбе Тръмп си навлече критики от други лидери от Г-7, включително от Макрон.

Президентът на САЩ отново призова за връщане на Русия в Голямата седморка.

Вчера Тръмп вече отправи такъв апел, но той бе отхвърлен от Канада, Великобритания, Германия и Франция и подкрепен само от Италия.

Русия обаче не възнамерява да се връща в Г-7, коментира в отговор руският министър на външните работи Сергей Лавров. Той подчерта, че страната "никога не е искала да се връща" в елитния клуб, от който бе изключена през 2014 г. след анексирането на Крим и избухването на конфликта с проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Налице е "уникална възможност" със Северна Корея, заяви още днес Тръмп. Той похвали затворената комунистическа страна, че работи "много добре" със Съединените щати.

Може би ще разбера "още на първата минута" от предстоящата си във вторник среща в Сингапур със севернокорейския лидер Ким Чен-ун дали ще може да бъде постигнато споразумение със Северна Корея, увери Тръмп. Той потвърди, че целта остава закриване на севернокорейската ядрена програма, и изрази задоволство от свършената до момента работа. Утре е срещата на Тръмп със Ким Чен-ун в Сингапур.

Въпреки съществуващото напрежение Белият дом окачестви вчерашните срещи на Тръмп с канадския премиер Джъстин Трюдо и Макрон като "велики" и "продуктивни". Канадски дипломати казаха, че разговорите са били "сърдечни и продуктивни", а Франция също даде знак, че има надежда за напредък в търговските преговори.