Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова днес за връщане на Русия в Г-7, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

"Русия трябва да присъства на срещата (на Голямата седморка), трябва да бъде част от това", каза Тръмп пред репортери.

Русия бе изгонена от елитния клуб през 2014 г. заради анексията на Крим и подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна, припомня АП.

Агенцията отбелязва, че американският специален прокурор Робърт Мълър води разследване за евентуален таен сговор между предизборния екип на Тръмп и Русия за президентските избори в САЩ през 2016 г.

Канада е против връщането на Русия в Г-7, но Италия е за.

Канада не е променила позицията си и остава против връщане на Русия в Г-7. Това заяви днес говорител на канадския премиер Джъстин Трюдо, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Новият италиански премиер Джузепе Конте обаче подкрепи предложението на Тръмп за връщане на Русия в Г-7, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Това е в интерес на всички", написа Конте в Туитър.

Новата популистка управляваща коалиция в Италия, която включва антисистемното Движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига", вече даде сигнал, че вероятно ще възприеме проруска линия във външната политика. Тя призова за отменяне на санкциите срещу Русия, отбелязва Ройтерс

Русия е съсредоточила в голяма степен вниманието си върху други формати, а не върху Г-7, заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Песков, който придружава Путин при посещението му в Китай, каза това в реакция на призива на президента на САЩ Доналд Тръмп за връщане на Русия в Голямата седморка.

"Поставяме акцент на други формати", заяви лаконично прессекретарят на руския президент.

По-рано тази седмица Песков отбеляза, че с годините Г-7 става "все по-малко актуална" за Русия, на фона на "стремителното нарастване на значението и актуалността на такива формати като Г-20", припомня ТАСС.

Г-7 е неформално обединение на най-развитите индустриални страни. Тя включва САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция, Великобритания и Италия.

Русия стана през 1997 г. пълноправен член на седморката, която се превърна в Г-8. Тя обаче бе изключена от групата през 2014 г. заради анексията на Крим и конфликта в Източна Украйна.

Годишната среща на върха на Г-7 е днес и утре в канадския курорт Ла Малбе.