Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви национално извънредно положение в опит страната да се справи с бързото разпространение на коронавирус като разгърне целия капацитет на федералното правителство.

Заповедта позволява на администрацията да използва до 50 милиарда долара за спешна помощ, за да се помогне на държавните и местните здравни служители.

Този ход отслабва медицинските застрахователни регулации и може да ускори създаването на нови болници и търсенето на ново лечение, отбеляза Би Би Си.

Тръмп призова всеки щат да създаде незабавно спешни оперативни центрове, а болниците да задействат планове за подготовка за извънредна ситуация, за да отговорят на нуждите на американците.

Президентът огласи също значително увеличаване на капацитета за извършване на тестове за вируса в САЩ.

Решението за извънредното положение беше оповестено от Тръмп в обръщение на живо от Розовата градина на Белия дом.

По време на събитието президентът беше призован да обясни защо не си е направил тест за коронавирус след съобщения, че напоследък е бил в компанията на хора, които са дали положителна проба.

Колко са заразените в САЩ

Американският Център за контрол и превенция на заболяванията обяви днес, че в САЩ има 1678 регистрирани случая на заразени с коронавируса, с 414 повече от предишното преброяване, а броят на починалите е нараснал от 5 на 41, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Данните са от 46 щата плюс федералния окръг Колумбия. Предишният доклад на федералната агенция обхващаше 42 щата и федералния окръг Колумбия.

Сред тези 1678 носители на вируса 49 са хора, репатрирани от Япония или китайския град Ухан, където започна епидемията.

Властите в Луизиана обявиха днес, че първичните избори за излъчване на президентските номинации на демократите и републиканците се отлагат във връзка с мерките срещу разпространението на вируса. Предвидено беше първичните избори в щата да се състоят на 4 април, но бе решено да са на 20 юни.