В Калифорния е регистриран първият случай в САЩ на заразяване, несвързано с пътуване в чужбина. Пациентът не е имал контакт със заразени с вируса, и не е пътувал до страна, засегната от вируса. Имайки предвид тези обстоятелства, Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ заяви, че това може да е първият случай на вътрешно разпространение на вируса в Щатите. И сигнал за потенциално начало на разпространението на смъртоносния вирус в страната.

Центърът няма информация как точно пациент от Калифорния се е заразил с вируса. Лицето е жител на окръг Солано и получава медицинска помощ в окръг Сакраменто. Пациентът не е имал съответна история на пътуване или излагане на друг пациент, заразен с вируса.

"Понастоящем не е известен източникът на заразата. Възможно е това да е пример за разпространение на Covid-19 в дадена населена общност, което ще е първият подобен случай в Съединените щати", предупреди Центърът за контрол и превенция на заболяванията.

Съобщението дойде на фона на бързото разпространение на новия коронавирус по целия свят. Конкретно в САЩ досега са регистрирани 60 случая на заразени.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп натовари своя вицепрезидент Майк Пенс с отговорността да координира борбата на правителството срещу епидемията от новия коронавирус.

И двамата заявиха на пресконференция в Белия дом вчера, че рискът за американския народ остава много нисък.

Минути след пресконференцията властите потвърдиха поредния случай на Covid-19 в САЩ.

Тръмп все пак изрази увереност, че САЩ ще могат да се справят с коронавируса.

"Много, много сме готови за това", каза Тръмп. Изследователите работят усилено по разработването на ваксина, каза той.

"Вашингтон пост" отбелязва, че позитивните послания от страна на президента на САЩ са в противоречие с изказванията на висши представители на правителството му от последните дни, че вирусът е непредсказуем, може да се разпространи в САЩ и да преобърне с главата надолу ежедневието на американците.

"Ню Йок таймс" отбеляза по темата, че все пак няколко водещи здравни експерти са се изказали също оптимистично като Тръмп, който каза, че за американците няма голям риск, но са предложили по-трезва оценка на опасностите.

Вестникът допълва, че президентът на САЩ не е изключил възможността от налагане на ограничения за пътуванията до Щатите, които вече да не се отнасят само до Китай. Такива може например да бъдат въведени и за други тежко засегнати от вируса страни като Италия и Южна Корея. Припомня се и изявлението на Тръмп, че именно решението му на по-ранен етап да спре самолетните полети от Китай е спомогнало вирусът да бъде държан под контрол.