Родителите на Ото Уормбиър, американски студент, който почина след 17 месеца в севернокорейски затвор, обвиниха "режима на злото" в Пхенян, след като президентът Доналд Тръмп на пресконференция в Ханой похвали лидерството на Ким Чен-ун и заяви, че вярва на твърдението му, че не е знаел как е бил третиран младежът, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ким и неговият режим на злото са отговорни за смъртта на нашия син Ото. Ким и неговият режим на злото са отговорни за невъобразима жестокост и безчовечност. Никакви извинения или разточителни похвали не могат да променят това", се казва в острото изявление на Фред и Синди Уормбиър, разпространено вчера.

Малко по-късно Тръмп реагира в Туитър, като се оправда, че е бил разбран погрешно и също обвини Северна Корея, но без да спомене Ким.

"Винаги мразя да бъда интерпретиран погрешно, но особено когато става дума за Ото Уормбиър и страхотното му семейство. Разбира се, смятам Северна Корея за отговорна за малтретирането и смъртта на Ото", написа президентът.

Междувременно севернокорейският ръководител положи днес венец в мавзолея с балсамираните тленни останки на Хо Ши Мин в Ханой и след това отпътува с бронирания си влак за Северна Корея, предаде Франс прес.

Ким се качи на маслиненозеления влак на гара Дондан в северен Виетнам, на границата с Китай, и оттам пое към Северна Корея, след провалената среща в Ханой с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Това е първата визита във Виетнам на Ким Чен-ун, който прави опити да се отърси от изолацията на режима си, посочва АФП. През последните месеци той направи няколко посещения в чужбина - в Китай, в Южна Корея и Сингапур, след като не бе напускал Северна Корея през първите шест години след идването си на власт.

От протоколна гледна точка тези визити не са държавни, защото формално Ким не е с ранг на държавен ръководител - неговият дядо Ким Ир-сен е вечен президент на Северна Корея и след смъртта му през 1994 г.