Американският президент Доналд Тръмп бе домакин за първи път в Белия дом на традиционна ислямска вечеря - ифтар, по случай края на празничния мюсюлмански месец - Рамазана. Този негов ход изненада мнозина в мюсюлманската общност в САЩ, след като Тръмп пропусна да организира такова събитие миналата година, която бе първата му в Белия дом, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Събрали сме се да почетем една свещена традиция, каза президентът

Снимка: БТА

В словото си пред присъстващите президентът отправи послание за единство към мюсюлманската общност в страна и зад граница.

"Събрали сме се тук, за да почетем една свещена традиция на една от великите световни религии", каза той пред аудиторията, включваща членове на неговия кабинет и посланици на много мюсюлмански страни, включително Саудитска Арабия, Кувейт, Йордания и ОАЕ.

Наблюдатели отбелязаха рязкото му скъсване с враждебния тон, използван от него в предизборната кампания, когато зовеше за "пълно и тотално затваряне" на страната за мюсюлмани, когато сравняваше сирийските бежанци, бягащи от гражданската война, със смъртоносна змия, и когато в интервю за Си Ен Ен заяви: "Мисля, че ислямът мрази всички нас".

В словото си Тръмп отправи послание за единство

Снимка: БТА

Вместо това снощи той говори за "подновените връзки на приятелство и сътрудничество" с "ценени партньори" от Близкия изток и добави, че "ифтарът бележи събирането на семейства и приятели да празнуват с вечно послание за мир, яснота и любов".

Няколко мюсюлмански групи за граждански права обаче организираха "Анти-Тръмп ифтар" в една от градинките край Белия дом, като заявиха, че с яростната си (антиислямска) риторика президентът е допринесъл за засилване на тормоза и дискриминацията срещу американските мюсюлмани.

Междувременно първата дама Мелания Тръмп се появи на първото си мейдийно събитие от 14 май насам, когато претърпя бъбречна операция, съобщи БНТ. Тя седеше редом до съпруга си на брифинг във връзка с предстоящия сезон на тропическите бури и подготовката на Федералната агенция за извънредните ситуации. По думите на Тръмп Мелания е преодоляла малко премеждие, но вече се чувства чудесно. По-рано президентът разкритикува в Туитър спекулациите по повод отсъствието на съпругата си.

Мелания Тръмп изглеждаше в добро здраве след операцията

Снимка: БТА