"Без 9 май 1945 г. - Денят на победата, нямаше да има 9 май 1950 г. - Денят на Европа, и Европа нямаше да бъде такава, каквато е днес, светът - също", заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев в декларация от парламентарната трибуна.

"Днес е важен ден. Ден, в който прекланяме глави пред несломимата воля и военен подвиг на онези, които сложиха край на най-голямата и най-унищожителната война в историята на човечеството, които спасиха милиони човешки животи. Днес е ден, в който българите по традиция почитат Съветската армия и хилядите загинали в антифашистката съпротива. Днес е ден, в който гледаме назад към опустошената Европа, но виждаме и първите искри на нейното възраждане и единство", каза още той.

И продължи:

"Преди 73 години, на 9 май, фашистка Германия подписва своята безусловна капитулация. Преди 68 години, на 9 май, в Париж Робер Шуман споделя своята идея за ново политическо обединение в Европа, което да направи войната между европейските народи немислима. Търсено съвпадение или знак за дълбокия разум на следвоенните политици? Без 9 май 1945 г. - Денят на Победата, нямаше да има 9 май 1950 г. - Денят на Европа. И Европа нямаше да бъде такава, каквато е днес. Светът също. Двете измерения на тази дата, всъщност, изразяват победата на съзиданието над разрушението. Строим или рушим обаче днес?".

Според социалистите изградените след Втората световна война колективни системи за сигурност в света са в сериозно изпитание. Напрежението ескалира, въпреки многото думи за свобода, демокрация и мир. Омиротворяването и войната звучат като синоними.

"Европа също е живее в ритъма на нови предизвикателства - бежанска вълна, заплахата от тероризъм, от непрекъсната война срещу нормалния живот. Атентати днес има, независимо дали в Москва, Санкт Петербург, Париж, Ница, Стокхолм, Брюксел, Мадрид, Лондон. България има своето място в тази динамика и това, според българските социалисти, трябва да е мястото на разума. Този разум тръгва от това- най-сетне да оценим достойно и спокойно миналото и да спрем с отричането и дребните вътрешни боричкания. Исторически факт е, че Съветската армия има основната роля за постигането на мира в Европа и света. Исторически факт е и че мирният градеж, започнал през 1945 г., е успешен, благодарение на целенасочените усилия и осъзната отговорност на държавите и политиците, независимо от политическия строй", се казва още в декларацията.

Според нея:

"Днес БСП работи за България като държава, осъзнаваща заплахите, но и достатъчно разумна и балансирана, за да не отрича миналото и връзката си с руската страна. Българските социалисти пазим европейската перспектива на България, но вярваме, че нагнетяването на омраза, подозрения, негативизъм към руската страна е вредно и опасно. Включително и за самата Европа, и света. Защото Русия цивилизационно, духовно, икономически и политически е част от Европа. Българските социалисти са силен политически опонент на това правителство и ще продължим да бъдем такъв. Но още сега заявяваме, че ще работим за единна политика за мястото на България като държава-източник на стабилност не само в региона, но и в европейски мащаб. Стига идеологически залитания и следване на пропагандни сюжети, независимо какви. Време е за осъзнаване и обединение около национални цели".

"Ще завърша с думите, с които Шуман започва своята декларация: "Световният мир не може да бъде запазен без съзидателни усилия, пропорционални на опасностите, които го грозят." Те са актуални и днес. Нашият призив е: Единство в името на България. Винаги е по-добре да сведем глави пред разума на историята, дори да не приемаме уроците й, отколкото да плуваме по течението на конфликта", заяви още Драгомир Стойнев.