Политици почетоха двата днешни празника - Деня на Европа и Деня на победата във Втората световна война, поднасяйки венци.

"Европейският съюз е най-голямото постижение на Европа, а най-голямото постижение на Европейския съюз е опазването на мира в Европа вече повече от седем десетилетия", заяви президентът Румен Радев, след като участва в церемонията по полагане на венци пред паметника на Незнайния воин в столицата по случай 74 години от края на Втората световна война.

"Днес е празник и отбелязваме Деня на победата и Деня на Европа. За да се реализира голямата идея за обединена Европа, това нямаше как да стане без победата над хитлерофашизма", посочи държавният глава.

Той добави, че сме длъжни да уважаваме и почитаме паметта на милионите жертви в борбата с нацизма и да не забравяме и приноса на България.

Снимка: БТА

"Хиляди българи загинаха във Втората световна война и днес трябва да почетем тяхната памет и да отдадем признателност и на живите български ветерани, които и сега продължават да са пример за родолюбие и отдаденост към отечеството", заяви президентът.

Венци и цветя поднесоха и други политици, сред които лидерите на БСП - Корнелия Нинова, и на АБВ - основателят Георги Първанов и председателят Румен Петков.

Снимка: Булфото

Снимки: Иван Григоров

Вижте галерия от снимки >>

По-късно с тържествен ритуал пред президентството беше издигнато знамето на ЕС по повод Деня на Европа. Изпълнени бяха химните на България и съюза. Присъстваха Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерът Красимир Каракачанов и военен министър, Корнелия Нинова, бившият министър по европредседателството Лиляна Павлова, кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководителят на представителството на ЕК у нас Огнян Златев, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, депутати.

Снимка: Булфото

Денят на Европа е празник на ЕС, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. "Декларацията на Шуман" е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.