Лично президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания посрещнаха на авиобазата "Андрюс" в щат Мериленд освободените от режима в Северна Корея корейци с американски паспорти. Те бяха в затвор с различни присъди и по решение на Ким Чен-ун бяха освободени като израз на добра воля преди срещата на държавните глави на САЩ и КНДР.

Тръмп и Мелания дори се качиха по стълбичката и посрещнаха американските граждани Тони Ким, Ким Хак Сон и Ким Дон Чхол на вратата на самолета. По-късно, президентът на САЩ държа кратка реч, в която благодари на Ким Чен-ун за тяхното освобождение и определи това решение като "крачка към срещата на най-високо държавно ниво".

"Това е особена нощ за тези трима забележителни хора, които се върнаха на родна земя. Това е вълнуващо събитие и за цялата ни страна и много американци мислеха, че подобно нещо никога не е възможно да се случи", каза още Тръмп.

На посрещането бяха вицепрезидентът Майк Пенс, както и съветника на президента по въпросите на националната сигурност Джон Болтън.

Двама от лежалите в затвора американски граждани са били преподаватели в Пхенянския университет за наука и технологии. Арестувани са били през 2017 година и обвинени в антидържавни прояви и опит за сваляне на правителството на КНДР. Третият - Ким Дон Чхол, е бил арестуван през 2015 година и осъден на 10 години за шпионаж.