Президентът Доналд Тръмп отхвърли като фалшива новина твърденията, че Русия е предлагала бонуси за убийството на американски войници в Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Конгресмени настояват за отговор на твърденията, а демократите обвиняват Тръмп, че се държи прекалено отстъпчиво с руския президент Владимир Путин с риск от човешки загуби сред американските войски.

Според цитирани от вестник "Ню Йорк таймс" източници от американското разузнаване Русия се е свързала с екстремисти, докато САЩ и талибаните са преговаряли за край на конфликта в Афганистан. Щедри бонуси за убит американски или британски войник са раздавали руски агенти от военното разузнаване ГРУ, на милиции свързани с талибаните в страната. А според американското разузнаване тази практика е довела до смъртта на неопределен брой войници от Коалиционните сили в страната, съобщиха преди два дни и други медии, сред които и "Вашингтон пост" и CNN.

"Историята за руските премии е просто поредната измислица на разпространяващите фалшиви новини медии, която се разказва само за да навреди на мен и на Републиканската партия. Този таен източник вероятно дори не съществува, както и самата история", написа днес Тръмп в Туитър.

Вчера говорителката на Белия дом Кейли Макенани каза, че Тръмп е бил информиран за тези разузнавателни сведения, след като в понеделник заяви, че не е бил информиран, защото сведенията не били проверени. Макенани добави, че и сред разузнавачите има резерви доколко тези твърдения са надеждни, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Руските и американските власти не са имали контакти за "афганистанската история", заяви вчера и Дмитрий Песков, прессекретарят на президента на Русия Владимир Путин.

"Не", отговори лаконично той на журналистически въпрос по темата.

Ден по-рано прессекретариатът на Путин нарече "лъжа" медийните публикации, че Русия е плащала на афганистански бунтовници, за да убиват американски военни.