Лидерите на ЕС призоваха от София американския президент Доналд Тръмп да престане да ги заплашва с мита върху стоманата и алуминия, като посочиха, че са готови за преговори по въпросите на търговията, но не под "дулото на пистолета", т.е. под натиск.

ЕС трябва да защити европейските фирми, които правят бизнес в Иран от американските санкции, наложени отново срещу Техеран заради неговата ядрена програма. Това заяви днес в София френският президент Еманюел Макрон и допълни: ЕС настоява за категоричен отказ на САЩ от митата в търговията с европейските страни.

Българската столица събра европейските лидери на Среща на върха ЕС - Западни Балкани.

Става въпрос за икономическия суверенитет на Европа, и ние настояваме да бъдем изключени от въвеждането на новите мита без предварителни условия и ограничения във времето, каза още френският президент.

Ние защитаваме търговския суверенитет на Европа и настояваме да бъдем изключени без условия и ограничения от временните мита на САЩ, допълни Макрон.

Европейският съюз е готов да обсъжда със САЩ намаляването на търговските бариери, но ако Вашингтон освободи за постоянно Европа от митата за металите, каза също в София германският канцлер Ангела Меркел.

По търговията със САЩ имаме единна позиция. Искаме да бъде изключени (от списъка на облаганите с митата) за постоянно. След това ще бъдем готови да говорим за взаимно намаляване на бариерите пред търговията, подчерта Меркел.

Австрийският федерален канцлер Себастиан Курц, който е следващият председател на ЕС за 6 месеца от 1 юли, разкритикува американските мита, определяйки ги като част "от американската политика, която просто застрашава нашите икономически интереси.

"Живеем в 21 век и нямаме интерес от нови търговски бариери", каза Курц при пристигането си за форума в София.

"Днес сме свидетели на ново явление - капризното поведение на американската администрация. Като се видят последните решения на президента Тръмп човек даже е склонен да си каже, че с такива приятели няма нужда от врагове", каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Във връзка с митата за металите Туск каза: "Целта ми е проста: да останем твърди. Това означава за нас да се направи безсрочно изключение" за тези мита, заяви Туск. "Абсурдно е да се мисли, че ЕС би могъл да е заплаха за САЩ. 

ЕС е убеден, че въвеждането на тарифни ограничения от страна на САЩ нарушава международните търговски правила и е подготвил свой списък за "балансиращи" контрамита на стойност 2,8 млрд. евро върху американски продукти. Те ще бъдат въведени, ако страните от съюза не бъдат постоянно изключени от списъка за наказателните американски мита.

ЕС ще брани иранската сделка

В София Лидерите на ЕС се обединиха в решимостта си да бъде запазено ядреното споразумение с Иран въпреки решението на САЩ да се изтеглят от него.

"Всички в ЕС споделят виждането, че това споразумение не е перфектно, но смятаме, че трябва да го запазим и да продължим да преговаряме с Иран по този и по други въпроси, като програмата му за балистични ракети", каза Ангела Меркел.

А Еманюел Макрон подчерта че "ние ще работим за запазване на споразумението (с Иран) от 2015 г., каквото и да решат американците". Той също отбеляза, че се работи за по-широко споразумение, което да допълни това от 2015 г., като включи ограничение за иранската ядрена програма и след 2025 г., когато първоначалното изтече.

"Тримата лидери се ангажираха да работят с останалите страни по споразумението за тази цел. Те подчертаха, че Иран трябва да продължи да спазва своите задължения по него." Това каза говорител на британския премиер Тереза Мей.

Себастиан Курц заяви, че "е важно страните от ЕС да действат координирано, и това се видя по време на работната вечеря". "Тук всички вървим заедно в една посока", отбеляза той. Според него споразумението с Иран е добро за сигурността на Европа, защото гарантира, че Иран няма да се сдобие с ядрени оръжия.

"Остават ни няколко седмици да го спасим. Никой засега не може да каже дали ще успеем, но ще положим всички усилия за целта", изтъкна Курц.

ЕС обсъжда по-конкретно възможността за прилагане на блокиращ закон, който позволява защита на работещите в Иран фирми от страни членки от заплахата от американски санкции.